Όταν σταμάτησα να καταλαβαίνω τον κόσμο

Η παράσταση Όταν σταμάτησα να καταλαβαίνω τον κόσμο είναι ένα χορογραφημένο podcast, ένα σκηνοθετημένο προηχογραφημένο ντοκιμαντέρ μιας συζήτησης με θέμα τις στιγμές που κάποιος δεν καταλαβαίνει τον κόσμο γύρω του.

 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Βαλαής - Πρεμιέρα 26 Νοεμβρίου 2026

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Βαλαής και ο χορευτής και χορογράφος Γιάννης Νικολαΐδης σκηνοθετούν και χορογραφούν μια προσωπική περιπλάνηση συζητώντας για τα βιβλία που τους καθόρισαν, για τα βιβλία που τους βοήθησαν να δουν την ακατανόητη σημασία του κόσμου, την χαρά του, την σκληρότητα του, την αοριστία του, την ποίηση του.

Οι δυο performers ανατρέπουν την ρεαλιστική συνθήκη μιας συζήτησης αγγίζοντας έναν μουσικό και χορευτικό κόσμο, έναν κόσμο δίπλα στον ρεαλιστικό. Δημιουργούν έτσι ένα χώρο αφηγήσεων, αναπαραστάσεων, μια δημόσια εξομολόγηση, ένα χειροποίητο χορογραφημένο podcast, μια βιβλιοθήκη που κατακερματίζεται, έναν απολογισμό ζωής, ένα παλίμψηστο σκηνών όπου κανείς δεν καταλαβαίνει τον κόσμο.

Καθώς χάνονται μέσα στον πραγματικό και τον αφηγηματικό χρόνο αναμιγνύουν το δοκίμιο με την μυθοπλασία, την αυτοβιογραφία με την φαντασία, την παραίτηση με την προσπάθεια να συνεχίζει να ζει και να ονειρεύεται κανείς, μέσα σε έναν κόσμο που μοιάζει ακατανόητος.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Γιώργος Βαλαής
Χορογραφία: Γιάννης Νικολαΐδης
Δραματουργία/Κείμενα: Γιώργος Βαλαής, Γιάννης Νικολαΐδης, Στράτος Νταλαμάγκος
Βοηθός Σκηνοθεσίας: Στράτος Νταλαμάγκος
Εικαστική επιμέλεια: Ελένη Στρούλια, Ζαΐρα Φαληρέα
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Ηχητικός σχεδιασμός: Μανώλης Μανουσάκης
Επικοινωνία Παράστασης: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Performers: Γιώργος Βαλαής, Γιάννης Νικολαΐδης

Trailer παράστασης: Μιλτιάδης Χρηστίδης
Φωτογραφίες: Χάρης Πατραμάνης

Παραγωγή: One Plant Production

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πληροφορίες

Πρεμιέρα: Πέμπτη 26 Νοεμβρίου
Ημερομηνίες: Πέμπτη 26 Νοεμβρίου έως Κυριακή 27 Δεκεμβρίου
Ημέρες παραστάσεων: Πέμπτη- Κυριακή στις 21.00
Διάρκεια: 75΄


Χώρος: Bios, Πειραιώς 84, Αθήνα, 10435


Πληροφορίες: 2103425335
Αναλυτικά οι ημερομηνίες παραστάσεων: 26, 27, 28 και 29 Νοεμβρίου
Δεκέμβριος: 3, 4,10, 11, 12, 17, 18, 19, 25, 26, 27

Περιορισμένος αριθμός παραστάσεων στο bios

Προπώληση εισιτηρίων: https://bios.gr/bios/tickets/event.php?id=424

Εισιτήρια: 16€ (κανονικό), 12€ (φοιτητικό, μαθητικό, άνω των 65 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, ομαδικό άνω των 6 ατόμων, 8 € (ατέλειες ΣΕΗ, ΑΣΚΤ, ΠΕΣΥΘ)*
*μόνο στο ταμείο του θεάτρου