Σκηνοθεσία: Luc Jacquet (Λικ Ζακέ) Γαλλική ταινία ντοκιμαντέρ του 2015
[παρουσίαση: Παναγιώτης Χαλούλος]
Το ντοκιμαντέρ (διάρκεια 1:29΄) «Ο Πάγος και ο Ουρανός» (La Glace et le Ciel) αποτελεί ένα οδοιπορικό στην Ανταρκτική. Η ταινία αφηγείται τη ζωή του Claude Lorius (Κλωντ Λοριούς), ο οποίος ανακάλυψε αποδείξεις της κλιματικής αλλαγής.
Ο Claude Lorius αναπολεί την εποχή, όταν νεαρός φοιτητής με όρεξη για περιπέτεια, δέχτηκε το 1956 να ταξιδέψει στην Ανταρκτική, στη γαλλική επιστημονική βάση Dumont d’ Urville για έρευνα διάρκειας άνω του ενός χρόνου, τόλμημα μεγάλο, αλλά και μεγάλη τύχη που του έτυχε να επιλεγεί ως μέλος αποστολής για ένα τέτοιο εγχείρημα. Νεανικός ενθουσιασμός για περιπέτεια!... Ήταν και τότε πόλεμος στη Μέση Ανατολή, όπως και σήμερα, οπότε απαγορευόταν η διέλευση της διώρυγας του Σουέζ. Έτσι έπρεπε να διαπλεύσουν τους ωκεανούς.
Ήταν μια εποχή που ακολούθησε μετά τις εξερευνήσεις της υδρογείου και άρχιζε η επιστημονική μελέτη των σχετικά άγνωστων περιοχών της γης, όπως των παγωμένων πόλων της γης, αλλά και εποχή που άρχιζε η εξερεύνηση του διαστήματος, ο άνθρωπος εντυπωσιασμένος θα έβλεπε για πρώτη φορά τον πλανήτη του από ψηλά, έξω από την ατμόσφαιρα της γης.
Η αποστολή θα αφήσει τον Claude Lorius μαζί με άλλους δύο σε μικρή ερευνητική μονάδα, στον υπόγειο (μάλλον σε θάλαμο λαξευμένο υπό τους πάγους) σταθμό Σαρκό (Charcot), που θερμαίνεται σε υψηλότερη θερμοκρασία των 8οC, «ζεστό» χώρο σχετικά με το επίγειο παγωμένο εξωτερικό περιβάλλον! Η χαρά του μεγάλη, όταν αισθάνεται πως είναι από τους πρώτους που επιχειρούν επιστημονικά πειράματα σε αυτό τον άγνωστο ακόμα χώρο, όπου με ειδικές μεθόδους και μετρήσεις διαπιστώνουν πως κάτω από περίπου 2000 μέτρα πάγου για εκατομμύρια χρόνια είναι θαμμένο ένα ανάγλυφο εδάφους, κοιλάδες και βουνά, που κανείς ποτέ δεν έχει δει!...
Η εμπειρία του έγινε πάθος και η γαλλική κυβέρνηση το 1959 τού δίνει την ευκαιρία ως στρατιώτης να συμμετάσχει σε άλλη, διεθνή, ερευνητική αποστολή στο Νότιο Πόλο. Λίγα χρόνια μετά γίνεται αρχηγός άλλης ερευνητικής ομάδας με επιθυμία και στόχο να ανακαλύψει τα αρχαιότερα στρώματα πάγου, να φθάσει στην πρώτη ιστορία της παγωμένης γης και στην ιστορία του κλίματος από τις απαρχές του κόσμου!
Βλέποντας την ταινία ντοκιμαντέρ θα μάθουμε για το φασματόμετρο μάζας και το ισοτοπικό θερμόμετρο που εντοπίζει τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας όταν έπεσαν νιφάδες χιονιού που εξετάζονται, ακόμα κι αν έπεσαν πριν από χιλιάδες χρόνια!
Έτσι λοιπόν στη δεκαετία του 1970 συνειδητοποίησαν οι ερευνητές πως οι ανθρώπινες δραστηριότητες οδηγούν σε κλιματική απορρύθμιση.
Ακολούθησαν κι άλλες έρευνες με αμερικανική και ρωσική τεχνολογία, σε συνεργασία Γάλλων με Ρώσους σε σοβιετική βάση στο Βοστόκ με τρυπάνια που έβγαζαν δείγματα πάγου από την εποχή των πρώτων παγετώνων, με την επιστήμη να σπάζει τον πάγο του ψυχρού πολέμου και τις πολιτικές διαφορές!
Τι κι αν έσπασε ο πάγος και θερμάνθηκαν οι σχέσεις, τι κι αν η συνεργασία των επιστημόνων μάς πληροφόρησε πως αποδείχθηκε η υπερθέρμανση του πλανήτη μας που θα μας καταστρέψει, πόσο η γνώση αυτή μας συνετίζει, για να αλλάξουμε συμπεριφορές;
«Τώρα που, όπως εγώ, γνωρίζετε, τι θα κάνετε;» λέει στον επίλογο του ντοκιμαντέρ ο Claude Lorius!...
Η ταινία «Ο Πάγος και ο Ουρανός» θα προβληθεί στην Πάτρα την Παρασκευή 24 Απριλίου, ώρα 20:30, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Εαρινές γενέθλιες εκδηλώσεις» της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) για τον εορτασμό 40 χρόνων (1986-2026) ενεργού παρουσίας και δράσης στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή σε συνεργασία με το σύλλογο ΑΣΤΟ στην αίθουσα του ΤΕΕ (Τριών Ναυάρχων 40).
Η συμμετοχή στην προβολή, όπως και σε όλες τις εκδηλώσεις, είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαιτείται για την παρακολούθηση της προβολής μόνο δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2610-321010 (Δευτέρα, Πέμπτη και Παρασκευή 7:00-9:00 μ.μ., Τρίτη και Τετάρτη 9:30-11:30 π.μ.)
Την Τετάρτη 22 Απριλίου στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Κλιματική κρίση και ατμοσφαιρική ρύπανση» στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας (Φιλοποίμενος 24, 3ος όροφος) με ομιλητές τους καθηγητές του τμήματος φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ.κ. Ανδρέα Καζαντζίδη («Αιωρούμενα σωματίδια στην Πάτρα: μια αποτίμηση των μετρήσεων του δικτύου του Πανεπιστημίου Πατρών») και Αθανάσιο Αργυρίου («Επίδραση του ανθρώπου στο κλίμα: ακραία φαινόμενα & επιπτώσεις στην υγεία». Στο πλαίσιο της ίδια εκδήλωσης θα γίνει Ιστορική αναδρομή στην ίδρυση και λειτουργία της ΟΙΚΙΠΑ τα τελευταία 40 χρόνια.
Το Σάββατο 25 Απριλίου στις 19.00 στο μικρό αμφιθέατρο του π. ΤΕΙ (Κουκούλι) σε συνεργασία με το Θεατρικό Εργαστήρι της Πολυφωνικής θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση με τίτλο: «Σε τρελό πανικό! Δένδρα-Ψάρια χτυπούν συναγερμό!».
Την Κυριακή 26 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί πεζοπορικός περίπατος στο δάσος της Στροφυλιάς σε συνεργασία με τους «Πεζοπόρους Πάτρας».
Την Πέμπτη 30 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας στα Ψηλαλώνια στα πλαίσια του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, με θέμα: «Τα πουλιά της Ελλάδας».
