Ένα από τα πιο πολυδιάστατα φεστιβάλ της χώρας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, ανοίγει σε λίγες μέρες την αυλαία της 14ης έκδοσής του! Highlights της φετινής διοργάνωσης
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, πάντα με έμφαση στην κινηματογραφική παιδεία και στα ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνει και υλοποιεί καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, γιορτάζει τα 14 του χρόνια με ένα δεκαήμερο συναρπαστικών προβολών, δράσεων και εκδηλώσεων, από τις 21 Οκτωβρίου μέχρι και την 1η Νοεμβρίου 2026, μαζί με εκλεκτούς καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό και κοινό κάθε ηλικίας.
Όπως τονίζει ο διευθυντής του φεστιβάλ, Ματθαίος Φραντζεσκάκης: «Σε μια εποχή που τα [όποια] υλικά αγαθά φαίνεται να κυριαρχούν, εμείς αναζητούμε την αξία του άυλου. Ιδέες, αξίες, εμπειρίες, οράματα, γεύσεις, εικόνες, βιώματα, γνώσεις. Το βλέμμα μας παραμένει στραμμένο στον άνθρωπο. Στις αλληλεπιδράσεις και τα αποτυπώματά του. Οι σχέσεις και οι ιστορίες αποτελούν την οπτική μας. Όλα τα κινηματογραφικά είδη και όλες οι φόρμες, αλλά πάντα με τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Μας ενδιαφέρουν οι ταινίες που αποτυπώνουν την Ιστορία, αλλά και αυτές που συνομιλούν με τις σημερινές κοινωνικές συνθήκες. Παράλληλα, επιδιώκουμε να είμαστε κοινωνοί των μεγάλων στιγμών της Ιστορίας του Κινηματογράφου και βήμα για νέους κινηματογραφιστές. Αναζητούμε σε όλα τα είδη του κινηματογράφου και διοργανώνουμε την 14η γιορτή μας. Περίπου 300 ταινίες , 32 πρεμιέρες, περισσότεροι από 250 καλεσμένοι δημιουργούν, μαζί με όλους τους συντελεστές και τους συνεργάτες του φεστιβάλ, ένα μαγικό πολιτιστικό οικοσύστημα για 12 μέρες στα Χανιά.»
Βραβευμένες ελληνικές και ξένες ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, animation, VR και podcasts, προφορική ιστορία που γίνεται κινηματογράφος, ταινίες μαθητών κάθε βαθμίδας και φοιτητών, προβολές για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, δημιουργοί απ’ όλον τον κόσμο που μοιράζονται τη δουλειά και τις γνώσεις τους με το κοινό, εργαστήρια για κάθε ηλικία και masterclasses, μουσικά live και μεταμεσονύκτιες προβολές, παραστάσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις, αφιερώματα σε σπουδαίους δημιουργούς, εκθέσεις, συζητήσεις και εκδηλώσεις μετατρέπουν για ένα δεκαήμερο την πόλη των Χανίων σε ένα πολύβουο εργαστήρι ιδεών και δημιουργικότητας.
Το CFF14 διευρύνει τα διαγωνιστικά του τμήματα στις εξής κατηγορίες: Μυθοπλασία Μικρού Μήκους Ελληνικό και Διεθνές, Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Ελληνικό και Διεθνές, Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους Ελληνικό και Διεθνές, Animation Ελληνικό και Διεθνές, Podcast, Σπουδαστική Ταινία Ελληνικό και Διεθνές, καθώς και το Νεανικό Βραβείο από το σύνολο του προγράμματος μέσω κριτικής επιτροπής εφήβων που έχουν συμμετάσχει σε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Φυσικά υπάρχουν πάντα και το Βραβείο Κοινού, καθώς και ειδικά βραβεία και βραβεία συνεργαζόμενων φορέων.
Τελετή έναρξης
Η τελετή έναρξης του 14ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026 στις 7:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Η φετινή τελετή φέρνει στο επίκεντρο την Κρήτη και τους δημιουργούς της, τιμώντας δύο ανθρώπους του κινηματογράφου και του θεάτρου που επιλέγουν να ζουν και να δημιουργούν στα Χανιά, τη Μαρινέλλα Βλαχάκη και τον Δημήτρη Καλογεράκη, ενώ στο πλαίσιο του ειδικού αφιερώματος στον Νίκο Κούνδουρο, θα γίνει τιμητική απονομή στην οικογένειά του και προβληθεί η ταινία έναρξης της διοργάνωσης, ο θρυλικός «Δράκος».
Προβολές
Μερικά highlights από το lineup του φετινού προγράμματος: Στις 28/10 σε ειδική προβολή το φεστιβάλ παρουσιάζει τo βραβευμένο ντοκιμαντέρ ΝΑΖΑ των Γιουβάλ Άμπραχαμ και Ρέιτσελ Σορ. Σε συνεργασία με τους Ποδηλάτρεις παρακολουθούμε ταινίες εμπνευσμένες από το Ποδήλατο, ενώ απολαμβάνουμε επίσης ένα Πανόραμα Κυπριακών ταινιών. Την Πέμπτη 29/10 στο αγαπημένο Φούρνος μπαρ στη Χαλέπα, παρακολουθούμε επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους με live μουσική συνοδεία από τη Melentini, ενώ την Παρασκευή 30/10 ο Φούρνος φιλοξενεί τη Melentini σε ένα μουσικό live. Στο αγαπημένο μεταμεσονύκτιο ραντεβού του φεστιβάλ το Σάββατο 24/10 προβάλλεται φέτος η ταινία «Βίλμα: Το Τελευταίο Αντίο» των Κώστα Μπακιρτζή και Κωστή Σταμούλη. Στις 22/10 προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Σολδάτου «Ονειρεύτηκα πως δεν πέθανες…», ένα κινηματογραφικό πορτρέτο του Νίκου Κούνδουρου, βασισμένο σε υλικό που ο σκηνοθέτης συγκέντρωνε επί δεκαετίες. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση για τον Νίκο Κούνδουρο και το έργο του, με τη συμμετοχή φίλων και συνεργατών του. Στις 23/10 προβάλλεται και συζητείται η νέα ταινία της Μαριάννας Οικονόμου «Εκεί που χάνονται οι σκιές / Where shadows rest», στις 31/10 το βραβευμένο στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Bugboy του Λουκά Παλαιοκρασά έρχεται στα Χανιά, ενώ στις 27/10 θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την ταινία «Τροχός ζωής / Wheel to live», της Βίκυς Αναστασιάδου, που βραβεύτηκε πρόσφατα στο 49ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Στο πρόγραμμα συναντάμε το «Στην Αμερική σαν πήγα» του Άγγελου Κοβότσου και σε πρεμιέρα τις ταινίες «Μάνος Χατζιδάκις – Ο καθρέπτης και το μαχαίρι - Η συνέχεια» του Δημήτρη Βερνίκου και «Ο Μίκης, οι Λαμπράκηδες και η Ειρήνη» του Νίκου Καβουκίδη. Από το διεθνές πρόγραμμα μεταξύ άλλων συναντάμε τις ταινίες «Trine on fire / Η Τρίνε φλέγεται» του Alexander Lind, «Ο τελευταίος Προμηθέας του Ντονμπάς» του Anton Shtuka και «Les culpables / Ένοχες» της Marta Duran Lozano.
Πάντα με μεγάλη αγάπη και σεβασμό το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων έχει οργανώσει ειδική προβολή ταινίας και κινηματογραφικό Εργαστήρι για ηλικιωμένους, επίσκεψη σε χώρους φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς και ειδική προβολή και εργαστήρια animation για άτομα με αναπηρίες.
Το Φεστιβάλ με την υποστήριξη και την συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Πολυτεχνείου Κρήτης εντάσσει για πρώτη φορά στο πρόγραμμά του την ειδική ενότητα VR Screenings. Επίσης κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ λειτουργεί καθημερινά podcast room.
Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του φεστιβάλ, επισκεφθείτε τον ιστότοπο https://chaniafilmfestival.com/
Δράσεις για/με σχολεία και την εκπαιδευτική κοινότητα
Τα παιδιά είναι πάντα στο πρώτο πλάνο του φεστιβάλ: Καθημερινές πρωινές προβολές για σχολεία, επισκέψεις σε σχολεία της ενδοχώρας, ραδιοφωνικές εκπομπές και podcast, ταινίες με κινητό, ψηφιακό Θέατρο Σκιών eShadow, ART book και επαυξημένη πραγματικότητα, animation, σχέδιο χαρακτήρων Manga Lab, κυανοτυπίες και πολλά ακόμα εργαστήρια πλάθουν τους αυριανούς ενεργούς πολίτες, θεατές και δημιουργούς.
Το ΣΚ 24&25/10 θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τα CineΜαθήματα 2025-2026, δηλαδή τις 23 ταινίες που δημιούργησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Στις 31/10 με τις Ιστορίες Για Ν΄ Ακουστούν, μοιραζόμαστε με το κοινό τις οπτικοακουστικές δημιουργίες από σχολεία όλης της Ελλάδας που διακρίθηκαν και βραβεύονται στο πλαίσιο του ομότιτλου διαγωνισμού. Το δε 4ο ΓΕΛ Χανίων παρουσιάζει στο Βενιζέλειο Ωδείο τη θεατρική παράσταση «20ή Ιουλίου», ένα επίκαιρο έργο του Bernhard Schlink.
Σε σπουδαστικό επίπεδο, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο παρουσιάζει, σε τρία μέρη, κινηματογραφικές δημιουργίες των φοιτητών του απ’ όλη τη χώρα.
Εργαστήρια και masterclasses
Σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς φορείς, παιδαγωγικές ομάδες και δίκτυα, το ΕΚΚΟΜΕΔ, την ASIFA Hellas, κ.ά., το φεστιβάλ έχει ετοιμάσει μια σειρά εργαστηρίων και masterclasses διεθνούς επιπέδου για μεγάλο ηλικιακό εύρος. Από τεχνικές συνέντευξης για ντοκιμαντέρ μέχρι τη μουσική για ανυποψίαστους θεατές, από εργαστήρια animation με τεχνική σινικής μελάνης μέχρι θέατρο σκιών με ανακυκλώσιμα υλικά και από δημιουργία podcast μέχρι κινηματογράφηση με sand art. Αναλυτικές πληροφορίες, περιγραφές εργαστηρίων και δηλώσεις συμμετοχής αποκλειστικά στο https://chaniafilmfestival.com/masterclass2026/
Ειδικές συζητήσεις-εκδηλώσεις
Μια σειρά από συναρπαστικές εκδηλώσεις και συζητήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Ενδεικτικά ανάμεσά τους: Μετά την προβολή της ταινίας «Από τι είμαστε φτιαγμένοι» του Siamak Etemadi συζητάμε για «Όλα όσα ήθελες να ξέρεις για το σεξ και την αναπηρία και ντρεπόσουν να ρωτήσεις». Η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Χριστακάκη συζητά με τον κριτικό Κινηματογράφου Παναγιώτη Τιμογιαννάκη με αφορμή το βιβλίο του OSCAR και με τον Γιάννη Κοκιασμένο (μοναδικό Έλληνα ηθοποιό στην ταινία «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν). Ο Γιώργος Νικολαΐδης, ψυχίατρος και Διευθυντής στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού μιλά για «Πολιτισμό, Σχολείο και Ψυχική Υγεία. Η περίπτωση του Κινηματογράφου» και συμμετέχει σε συζήτηση με αφορμή το βιβλίο «Πέτρα, Ψαλίδι, Χαρτί. Τα δικαιώματα του παιδιού σε κόμικς» σε σχέδια του Γιώργου Μπότσου. Δημοσιογράφοι, καθηγητές και εκπαιδευτικοί συζητούν για τον «Μιντιακό Γραμματισμό: καλλιεργώντας κριτική στάση στην εποχή της υπερ- και παρά- πληροφόρησης», ενώ μετά την προβολή της ταινίας «Σιωπηλή Αγάπη» της Εύας Λιμπερτάδ (Βραβείο Κοινού LUX 2026), εκπρόσωποι ευρωπαϊκών φορέων στην Ελλάδα κάνουν διάλογο με θέμα «Όταν η τέχνη δίνει φωνή: Εμπειρίες ζωής μέσα από τον κινηματογράφο». Στις 30/10 θα πραγματοποιηθεί η δράση δικτύωσης Festival Animation Network με την υποστήριξη του ΑΝΙΜΑSYROS.
Αφιερώματα
-«Ανάμεσα στις Γραμμές: Ένα Ντουέτο Κινεζικού Animation»: Ένα αναδρομικό αφιέρωμα στον Joe Chang, ανεξάρτητο δημιουργό animation με έδρα τον Καναδά. Οι εκδηλώσεις αξιοποιούν το animation, που υπερβαίνει τα γλωσσικά εμπόδια, για να οικοδομήσει μια γέφυρα πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Κίνας και Ελλάδας. Το πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει τις θεματικές ενότητες: «Προσωπικές Προοπτικές» (αφιέρωμα στη δουλειά του Joe Chang) και «Ποιητική Αρμονία» (επιλεγμένα έργα animation από την καθηγήτρια Yu Jin και τους φοιτητές της από κινεζικές σχολές τεχνών). Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια και συζητήσεις μετά την ολοκλήρωση των ταινιών, ενισχύοντας την άμεση αλληλεπίδραση με το ελληνικό κοινό και προσφέροντας στους συμμετέχοντες τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις δημιουργικές ιδέες και την τεχνική αρτιότητα του κινεζικού animation. Μια ιδιαίτερης αξίας συνάντηση τέχνης και πολιτισμών στο πλαίσιο του 14ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
-Έναν από τους σημαντικότερους συνεργάτες του πρόσφατα εκλιπόντος Μπέλα Ταρ, τον «ποιητή» της μουσικής των ταινιών του, τον Ούγγρο συνθέτη, μουσικό και ηθοποιό Μιχάλι Βιγκ (Mihály Víg), υποδέχεται και τιμά φέτος το Φεστιβάλ. Στις 26 Οκτωβρίου, ο Βιγκ θα παρουσιάσει μια 45λεπτη συναυλία, θα συνομιλήσει επί σκηνής με τον Διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων Ματθαίο Φραντζεσκάκη και θα τιμηθεί για το έργο του. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα προβληθούν ταινίες του Ταρ με τη μουσική του Βιγκ, όπως οι «Αρμονίες του Βέρκμαϊστερ» και το «Damnation / Κολαστήριο». Στις 25 Οκτωβρίου το πρωί θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο «(Εν)τάσεις, στάσεις και αντιστάσεις: Πολιτική και αισθητική λογική στον κινηματογράφο της δεύτερης περιόδου του Μπέλα Ταρ», με φιλμική ανάλυση της έναρξης του Damnation, ενώ το απόγευμα θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του András Kécza «There Was a Tower: A Portrait of Mihaly Vig – Ήταν κάποτε ένας πύργος: Ένα πορτρέτο του Μιχάλι Βιγκ».
-Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι και στην ιδιαίτερη σχέση του με την Κρήτη παρουσιάζει το φεστιβάλ, μέσα από μια ειδική εκδήλωση με ανθρώπους που γνώρισαν, μελέτησαν ή συνδέθηκαν μαζί του, την έκθεση, αλλά και την προβολή του «Δράκου» στην έναρξη. Η κεντρική εκδήλωση του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί στις 24/10, στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων, 101 χρόνια + 1 μέρα από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, στις 23 Οκτωβρίου 1925 στην Ξάνθη. Συμμετέχουν οι Γιώργος Αλλαμανής, Δημήτρης Βερνίκος, Γιάννης Γκροσδάνης, Νίκος Γκροσδάνης, Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Νίκος Κοπιδάκης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Γιώργος Μητρόπουλος, Κώστας Σχιζάκης, Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, Λευτέρης Χαρωνίτης και Ζαχαρένια Κεφαλογιάννη. Συντονίζει ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, Ματθαίος Φραντζεσκάκης, ενώ ο Γιώργος Σαλτάρης θα κάνει έναν μουσικό σχολιασμό.
Εκθέσεις στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, στο ισόγειο του ΕΒΕ Χανίων και στο Βενιζέλειο Ωδείο
Ο δημιουργός κόμικς και εικαστικός Γιώργος Μπότσος, συνεργάτης του ιστορικού περιοδικού «Βαβέλ» και, μεταξύ άλλων, δημιουργός της φετινής εικαστικής αφίσας του Φεστιβάλ, παρουσιάζει έργα της διαδρομής του που συνδέει τη ζωγραφική με την 9η Τέχνη. Στην έκθεση «Το Πέρασμα του Μάνου από την Κρήτη», στο ισόγειο ΕΒΕ Χανίων, φωτογραφίες και τεκμήρια ιχνηλατούν την παρουσία του Μάνου Χατζιδάκι στο Ηράκλειο, τα Ανώγεια και τα Χανιά, ενώ σε συνεργασία με τη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, το Σύλλογο Φίλων της Μουσικής και τον Παγκρήτιο Σύλλογο Μίκη Θεοδωράκη, πραγματοποιείται ψηφιακή έκθεση για τον Μίκη Θεοδωράκη. Στο πλαίσιο του αφιερώματος του φεστιβάλ στον Νίκο Κούνδουρο, μια έκθεση με υλικό από τις ταινίες και το έργο του φωτίζει διαφορετικές πλευρές μιας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ελληνικού κινηματογράφου. Φωτογραφικά ντοκουμέντα του Δημήτρη Αλατά από τις Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε έκθεση στα Χανιά, μεταφέροντας εικόνες και στιγμές μιας ολόκληρης εποχής και της κοινωνικής και πολιτικής κινητοποίησης που τη σημάδεψε. Ο Ροστισλάβ Τσέρνεϊ παρουσιάζει την έκθεση «Συγχρονισμοί – Ίδια κίνηση, διαφορετική φυσική», διερευνώντας μέσα από το έργο του την κίνηση και τη διαφορετική αποτύπωσή της. Κινηματογραφικές μηχανές διαφορετικών εποχών αφηγούνται την τεχνολογική εξέλιξη του κινηματογράφου, από τις πρώτες συσκευές και την camera obscura έως την ψηφιακή εποχή, στην έκθεση «Από την camera obscura στην ψηφιακή εποχή – Η ιστορία του κινηματογράφου μέσα από τις μηχανές του». Στην έκθεση «Εικαστικά Τετράγωνα σε Μουσικούς Κύκλους», η μουσική συναντά τη γραφιστική και την εικαστική δημιουργία μέσα από εξώφυλλα δίσκων βινυλίου. Η κινηματογραφική αφίσα βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης «Χάρτινες Συναντήσεις», αναδεικνύοντας τη δική της θέση στην ιστορία και την οπτική γλώσσα του κινηματογράφου, μέσα από το αρχείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, δωρεά του Κώστα Ευγενικού. Δημιουργίες από το πρόγραμμα «Φτιάξε μια Φωτο-Ιστορία!» του Φεστιβάλ με υπεύθυνο τον Σταύρο Γρόσδο, παρουσιάζουν τη φωτογραφία ως μέσο αφήγησης και δημιουργικής έκφρασης.
Εκτός από τα παραπάνω αφιερώματα, εκδηλώσεις και εκθέσεις, το φεστιβάλ έχει ετοιμάσει τιμητικές εκδηλώσεις για τον μεγάλο Διευθυντή Φωτογραφίας Νίκο Καβουκίδη.
Η Τελετή Λήξης και οι απονομές βραβείων και αναμνηστικών διπλωμάτων θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 1η Νοεμβρίου στις 11π.μ.
Φωτογραφίες από το φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ:
https://drive.google.com/drive/folders/1xUx6wyLlVhemeF0x3Vvcx5wffrxUtru2?usp=sharing
Posters CFF14:
https://drive.google.com/drive/folders/12_liBKPiFikof1QZALdALmcudg3hEB4b?usp=sharing
Καθημερινά, ο παλμός του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα μεταφέρεται στα FM αλλά και διαδικτυακά, 7.00 μ.μ. - 8.00 μ.μ., από το Δίκτυο 91,5 FM, το οποίο θα εκπέμπει από το στούντιό του στον εξωτερικό χώρο του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, φιλοξενώντας καλεσμένους και θεατές και μεταφέροντας εμπειρίες και εντυπώσεις.
Τα πρωινά, το CFF radio σε συνεργασία με το radio Ένταση 93,5 FM των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης θα εκπέμπει με τους μαθητές της Κρήτης στο μικρόφωνο. Παράλληλα, η δημιουργική ομάδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα παράγει καθημερινά ένα 7λεπτο ντοκιμαντέρ από τις ημερήσιες δράσεις του Φεστιβάλ, το οποίο θα προβάλλεται από την ΕΡΤ3, την Βουλή Τηλεόραση, τη Νέα Τηλεόραση Κρήτης, την Τηλεόραση Creta κ.ά.
Το 14ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων πραγματοποιείται από τις 21 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και στο Βενιζέλειο Ωδείο, με προβολές, αφιερώματα, εκθέσεις, masterclasses, εκπαιδευτικές δράσεις και παράλληλες εκδηλώσεις.
Δείτε τα πάντα για το CFF14 : https://chaniafilmfestival.com/
Το 14ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και τα Εκπαιδευτικά του Προγράμματα:
τελούν υπό την Αιγίδα και Υποστηρίζονται από τη Βουλή των Ελλήνων
τελούν υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας - Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Τουρισμού
έχουν ως Στρατηγικό και Οικονομικό Υποστηρικτή το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας [ΕΚΚΟΜΕΔ]
υποστηρίζονται από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων
αποτελούν συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων Χανίων, Πλατανιά και Κισσάμου και του Πνευματικού Κέντρου Χανίων
σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΧΟΡΗΓΟΣ: TELEΚOM
ΧΟΡΗΓΟΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ: ΕΡΤ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ: AEGEAN AIRLINES
ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ: ΑΝΕΚ LINES
ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ: LET’S DRIVE
