Την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου κατηφόρισα την οδό Λεμπέση για να φτάσω στον αριθμό 12 όπου βρίσκετε ο Technohoros Art Gallery. O λόγος δεν ήταν άλλος από τη ομαδική έκθεση με τίτλο " Ρινόκερος".
Την έκθεση παρουσίασαν και επιμελήθηκαν η ομάδα 13ο Φ. Μία ομάδα νέων και πολλά υποσχόμενων καλλιτεχνών οι οποίοι γνωρίστηκαν και συνεργάστηκαν στα εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας. Την εικαστική ομάδα 13ο Φ την πρωτογνωρίσαμε το 2018 όταν παρουσίασαν την πρώτη τους έκθεση με τίτλο " Θέα Εντός" στο Τρένο του Ρουφ με επιμέλεια Γ. Ψυχοπαίδη για να τους συναντήσουμε ξανά το 2020 σε μία αλλιώτικη έκθεση στο Κ. Κ. Κορυδαλλού με τίτλο "Όνειρο" σε επιμέλεια Α. Μίχα, όπου οι ομάδα παρουσίασε τα έργα της σε συνομιλία με αυτά των κρατουμένων.
Οι οκτώ καλλιτέχνες της ομάδας στις 11/1 παρουσίασαν τα έργα τους εμπνευσμένα από το διαχρονικό έργο "Ρινόκερος", ο κάθε ένας με το δικό του προσωπικό ύφος. Μέσα από τα έργα τους και την εικαστική συνομιλία των καλλιτεχνών προβάλεται η διαχρονικότητα του έργου του Ιονέσκο για την πάλη του ανθρώπου για την διατήρηση της μοναδικότητα του καθώς και την ανοχή του σε οτιδήποτε επιβάλετε .

Εικόνα 1"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"Ιφιγένεια Αβραμοπούλου, 2023, 100x80 cm, mixed media on canvas
Ο κάθε καλλιτέχνης παίρνει ως αρχή τον "Ρινόκερο" και παρουσιάζει τα έργα του. Η Ιφιγένεια Αβραμοπούλου μέσα από τα δύο έργα της Pietá και Ελευθερία παρουσιάζει την διαχρονικότητα του έργου του Ιονέσκο εμπνευσμένη από τους αγώνες των γυναικών οι οποίες αντιστέκονται σε αυτό που τους επιβάλετε όπως η Mahsa Amini. Ενώ η Αναστασία Μίχα μέσα από μία σειρά χαρακτικών έργων με τίτλο, 'Ανω Θρώσκω αντιμετωπίζει την εξάπλωση των ρινόκερων ως μία φασιστική απειλή όπου η συλλογικότητα του ζευγαριού και όχι της μονάδας μπορεί να την αντιμετωπίσει.

Εικόνα 2Δήμος Κηπουρός, λάδι σε καμβά
Στον αντίποδα ο Κωνσταντίνος Κούρτης ερμηνεύει το έργο του Ιονέσκο με πιο ελπιδοφόρα ματιά. Παρουσιάζει τον ρινόκερο να περιβάλετε από βιβλία- γνώση ενώ κυοφορεί ένα βρέφος. Δημιουργώντας στον επισκέπτη την απορία αν μέσα από την γνώση μπορεί να μεταβληθεί μια τέτοια κατάσταση. Ο Ζαχαρίας Πολυχρονάκης έχει επίσης μία ελπιδοφόρα προσέγγιση της ρινοκερίτιδας καθώς την παρουσιάζει ως προσωπείο που όμως δεν αλλοιώνει τον ίδιο τον άνθρωπο.
Ο Δήμος Κηπουρός από την άλλη, μέσα από τις ελαιογραφίες του παρουσιάζει τον ρινόκερο ως κάτι που υπάρχει μέσα στον κάθε άνθρωπο και τείνει να τον αλλοιώσει με τον χρόνο. Με την εσωτερική αυτή πάλη καταπιάνεται και η Έλενα Προβατά μέσα από την σειρά των χαρακτικών τις έργων . Με την σύγκρουση όμως ασχολείται και ο Θωμάς Μακιναντζής ο οποίος ξεφεύγει από την εσωτερική σύγκρουση του Κηπουρού και αντιλαμβάνεται όμως το έργο ως μία σύγκρουση της ίδιας της κοινωνίας.

Εικόνα 3Έλενα Προβατά,2023 Χαρακτική σε Λινόλεουμ
Τέλος η Τίνα Κόντογλη τοποθετεί τις παιδικές μορφές σε λευκό φόντο χωρίς να επηρεάζονται από την ρινοκερίτιδα. Η Τίνα Κόντογλη μας μίλησε και για την ιδέα της έκθεσης και την συνεργασία της ομάδας. Συγκεκριμένα μας είπε ότι η ιδέα για την έκθεση ήταν της Αναστασίας Μίχα.
"Υπήρχε η πρόθεση εδώ και καιρό από τα μέλη της ομάδας να διαχειριστούμε ένα θέμα από κοινού. Όταν η Αναστασία μας πρότεινε ως θέμα τον Ρινόκερο του Ιονέσκο μας βρήκε όλους σύμφωνους. Ήταν ωστόσο κι ένα είδος στοιχήματος με τον εαυτό μας το να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο σημαντικό έργο του παγκόσμιου θεάτρου, βαθειά ανθρωπιστικό, ο καθένας με τον τρόπο του."
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η αναφορά της για το πως ξεκίνησε η ομάδα 13ο Φ.
"Τα άτομα τα οποία αποτελούμε την εικαστική ομάδα 13ο Φ υπήρξαμε συμφοιτητές στη σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας και μάλιστα τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της. Σε μία νεοσύστατη σχολή ήταν λογικό να υπάρχει μια έντονη αλληλεπίδραση μεταξύ των φοιτητών. Προσπαθούσαμε ο καθένας να βρει τα δικά του πατήματα στον εικαστικό λόγο που ένα μεγάλο του μέρος διαρθρωνόταν ακριβώς μέσα από αυτή τη συνύπαρξη. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την αποφοίτησή μας αλλά εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της δημιουργίας με την ίδια ανάγκη και αγωνία."

Εικόνα 4Τίνα Κόντογλη, 2023, 'metamorphosis', mixed media on canvas.
Τέλος στο ερώτημα μου για τα σχέδια τους για το μέλλον σαν ομάδα μας είπε :
"Με κάθε έκθεση της ομάδας νομίζω ότι κατανοούμε ακόμα περισσότερο τον λόγο ύπαρξής της. Η συνάντηση αυτή μας δείχνει ότι είμαστε εδώ και συνεχίζουμε πάρα τις δύσκολες συνθήκες γύρω μας. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποιο μελλοντικό σχέδιο θεωρούμε όμως βέβαιο πως θα υπάρξει συνέχεια.."
Εγώ να προσθέσω ότι περιμένουμε τα επόμενα βήματα τόσο της ομάδας 13ο Φ όσο και τον οκτώ καλλιτεχνών ξεχωριστά μιας και σίγουρα θα ασχοληθούμε ξανά μαζί τους τόσο σαν ομάδα όσο και σαν μονάδες.

Εικόνα 5 Αναστασία Μίχα, Λινοτυπία 2023
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024 17:00-22:00
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη 11:00-17:00, Σάββατο 11:00-16:00
Κυριακή, Δευτέρα κλειστά
Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 12, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.