Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την Δήμητρα Αντωνοπούλου στην ατομική έκθεση ψηφιδωτού με τίτλο «Άνθη από υαλί πλασμένα». Η καλλιτέχνις, η οποία ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το ψηφιδωτό, έχοντας στο ενεργητικό της πολλές ομαδικές εκθέσεις (1998 έως σήμερα), παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση σε επιμέλεια της Δάφνης Αγγελίδου, ζωγράφου, ψηφιδογράφου και Καθηγήτριας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, 18:00-22:00, και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Νοεμβρίου.
Η Δήμητρα Αντωνοπούλου παρουσιάζει τρεις διαφορετικές ενότητες τοπίων. Στην κυρίαρχη σύνθεση, που αποτελείται από τέσσερα ψηφιδωτά συνολικού μήκους 320 cm, και ύψους 120 cm δημιουργεί ένα τοπίο που επικρατούν οι ασφόδελοι, ένα φυτό που από τη μυθολογία έχει συνδεθεί με τον κόσμο των νεκρών. Στο έργο αυτό συνυπάρχουν τα ακμαία άνθη του ασφόδελου με τα ξεραμένα γαϊδουράγκαθα, συμβολίζοντας έτσι τον αέναο κύκλο της φύσης. Το πέρασμα από τη φθορά στην αφθαρσία και τούμπαλιν είναι κάτι το οποίο χαρακτηρίζει την δουλειά της. Πολύ χαρακτηριστική είναι και η σύνθεση δώδεκα ψηφιδωτών που απεικονίζουν ταπεινά γαϊδουράγκαθα από την αρχή της βλάστησής τους μέχρι το τέλος τους. Μία ακόμα σύνθεση έξι έργων με κυρίαρχο το άνθος του φυτού κρεμμύδα, που «φέρνει» καλοτυχία κατά τη λαϊκή παράδοση, συμβολίζει την αναγέννηση.
Η Δάφνη Αγγελίδου σημειώνει αναφορικά με την έκθεση: «Η Δήμητρα Αντωνοπούλου ξεκίνησε με την προσεκτική παρατήρηση της φύσης με σχέδια και ζωγραφική από τα φοιτητικά της χρόνια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Ωστόσο πολύ γρήγορα προχώρησε σε ένα συνδυασμένο σχέδιο όπου κάθε συνθετικό μέρος αποτελείται από μικρά συμμετρικά και συχνά ασύμμετρα κομμάτια, ψηφίδες από πέτρες, γυαλιά, σμάλτα, χρυσές ψηφίδες και κεραμικά, τοποθετημένα σε μια σταθερή βάση κονιάματος, επιλέγοντας έτσι το ψηφιδωτό ως κύριο μέσο έκφρασης. Το ψηφιδωτό στην σύγχρονη εποχή, παρόλο που αντλεί τα σημαντικότερα στοιχεία του από την τεράστια λαμπρή παράδοσή του κατά την αρχαία, ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή, έχει γίνει μέσο έκφρασης των σύγχρονων καλλιτεχνών και αγκαλιάζει με επιτυχία τους σύγχρονους προβληματισμούς και τις εικαστικές τους αναζητήσεις. Από τις αρχές του 20ού αιώνα, όπου το μέσο εκσυγχρονίστηκε, έχοντας τεράστια γεωγραφική εξάπλωση και απήχηση, βλέπουμε ότι αυτή η αρχαία και δαπανηρή τέχνη συγχρονίζεται με την σημερινή πραγματικότητα, θυμίζοντας τα πίξελ των ψηφιακών εικόνων.
Η καλλιτέχνις συγκεντρώνεται στο βασικό της θέμα μέσα από την ευφυή αφαίρεση των περιττών στοιχείων των τοπίων και έτσι τα «άνθη φτιαγμένα από υαλί» λειτουργούν ως σύμβολα με διαφορετικά νοήματα. Η εύθραυστη αλλά εφήμερη ομορφιά τους εμπεριέχει την φθορά του χρόνου και την αναπόφευκτη μοίρα του θανάτου, κοινή με την ανθρώπινη μοίρα. Τα λαμπερά χρώματα των λουλουδιών, που κυριαρχούν στις συνθέσεις και στέκονται γυάλινα, όμορφα και ανθεκτικά, φέρνουν την ελπίδα και την ψευδαίσθηση ότι το όνειρο της ζωής θα κρατήσει στην αιωνιότητα. Μέσα από μια ποιητική διαδικασία, με εξαιρετική ευαισθησία και άριστη καλλιτεχνική δεξιότητα, αλλά κυρίως με την προσωπική της απεικόνιση του οργανικού κόσμου, μας κάνει κοινωνούς στα συναισθήματα θαυμασμού αλλά και φόβου που προκαλεί ο κύκλος της ζωής, του θανάτου και της αναγέννησης».
Σύντομο Βιογραφικό:
Η Δήμητρα Αντωνοπούλου γεννήθηκε στη Μελβούρνη. Παρακολούθησε τα πρώτα της μαθήματα ζωγραφικής (1990-1993) στην ΔΕΠΑΚ Καλαμάτας, με δασκάλους τους Κλεοπάτρα Δίγκα, Τιτίκα Σάλλα-Δοκουμετζίδη και Τάσο Αριδά. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) (1993-1998) με υποτροφία του ΙΚΥ και με δασκάλους τους Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη και Χρόνη Μπότσογλου και ψηφιδωτό (1995-1998) με τον Ιωάννη Βαλαβανίδη και την Δάφνη Αγγελίδου. Το 1997, με το πρόγραμμα Erasmus, παρακολούθησε μαθήματα στο Edinburgh CollegeofArt, Heriot-Watt University. Το 2020 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο ΕΑΠ «Γραφικές Τέχνες και Πολυμέσα». Κατά την διάρκεια του μεταπτυχιακού της, το έργο της «Φωνές του ποιητή Κ. Καβάφη» επιλέχτηκε και προβλήθηκε το 2016 στο National Audiovisual Institute in Warsaw και στο Gutenberg Museum in Mainz στις 24 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της έκθεσης “MOTYF – International Festival - Media Art Exhibition: Akademos, A Place for Poets and Philosophers”. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1999 -2019). Από το 2019 ανήκει στο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό της ΑΣΚΤ σε θέση ΕΔΙΠ και διδάσκει στο κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό εργαστήριο του ψηφιδωτού. Από το 1998 έως σήμερα έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις. Έργα της υπάρχουν σε δημόσιες, ιδιωτικές συλλογές και Ιερούς Ναούς. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στο Καρπενήσι.
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, 18:00-22:00
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12:00 -15:00, 17:00-20:00
Τετάρτη, Σάββατο 11:00-16:00
Κυριακή, Δευτέρα κλειστά
Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 12, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.