Ποιο είναι περιληπτικά το περιεχόμενο της σειράς βιβλίων «Ιστορίες του Καγάντο»
Στην τριλογία βιβλίων με γενικό τίτλο «Ιστορίες του Καγάντο» παρακολουθούμε τις ζωές σημαντικών χαρακτήρων αυτού του κόσμου. Ο Άλαντορ θα καταφέρει να γίνει ο δυνατότερος μάγος; Η πριγκίπισσα των ξωτικών Σελάνα θα πάρει την εκδίκησή της από τον στρατηλάτη των ορκ; Ο νάνος Λόκο θα καταφέρει να ξεφύγει από τους εφιάλτες του παρελθόντος αλλά και τους δολοφόνους που τον κυνηγούν; Ο ιερέας Ρόνταλ θα γίνει άξιος απόστολος του Θεού της Γνώσης; Ο μισθοφόρος Άξελ θα βρει επιτέλους εσωτερική γαλήνη; Ο κλέφτης Ρίκο θα σκοτώσει τον άνθρωπο που του κατέστρεψε τη ζωή; Ο άρχοντας των δαιμόνων Ικζού θα καταφέρει να κατακτήσει τον κόσμο και να φέρει το απόλυτο χάος στον Καγάντο; Αυτές και πολλές άλλες απαντήσεις θα δοθούν σε όποιον ταξιδέψει στη σειρά μου.
Ποια είναι η κεντρική ιδέα και τα νοήματα που κρύβονται πίσω από τα τρία βιβλία της σειράς;
Οι ερμηνείες είναι θέμα των αναγνωστών. Έγραψα τα βιβλία σκοπίμως με τέτοιον τρόπο, ώστε κάθε αναγνώστης να αντιλαμβάνεται διαφορετικά πράγματα και να βγάζει τα δικά του συμπεράσματα για την ιστορία. Το ποιος χαρακτήρας είναι καλός και ποιος όχι δεν θα το κρίνω εγώ. Τα νοήματα που κρύβονται μέσα στα βιβλία μου είναι πολλά και διάσπαρτα. Αξίζει να μένεις προσηλωμένος σε μια ιδέα κι ας ξέρεις πως θα μείνει ένα άπιαστο όνειρο; Αξίζει να παρατήσεις την πίστη στον θεό σου για την γυναίκα που αγαπάς; Αξίζει να αφαιρέσεις τη ζωή ενός νεογέννητου πλάσματος για να σώσεις τον κόσμο; Εσείς τι θα κάνατε σε αυτές τις περιπτώσεις; Μου αρέσει ο αναγνώστης να μπαίνει μέσα στο πρόβλημα του βιβλίου.
Μετά από αυτές τις ιστορίες, έχετε κάποια άλλη ιδέα ή έχετε αρχίσει να γράφετε κάποιο άλλο βιβλίο;
Αυτόν τον καιρό κάνω μια ανάπαυση από τη συγγραφή. Τα τελευταία οκτώ χρόνια έγραφα ακατάπαυστα, οπότε έχω ανάγκη από ένα μεγάλο διάλειμμα. Πάντως, δεν τα έχω παρατήσει. Μια ιδέα για κάτι τεράστιο ωριμάζει στο μυαλό μου, όμως η υλοποίησή της θέλει ιδιαίτερο σχεδιασμό. Είμαι σίγουρος πως θα βγει κάτι καλό.
Οι αναγνώστες που ενδιαφέρονται για αυτό το λογοτεχνικό είδος, ή που ίσως θέλουν να το δοκιμάσουν, θα βρουν τα βιβλία σας στο Fantasy Fest που διοργανώνεται στην Αθήνα, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2023;
Φυσικά και θα είμαι εκεί, μαζί με τα βιβλία μου. Σας περιμένω όλους να τα πούμε από κοντά. Το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου από τις 16:00 μέχρι τις 19:00 στο περίπτερο των εκδόσεων Λυκόφως. Κάθε χρόνο το Fantasy Festival είναι μια υπέροχη γιορτή για το Φανταστικό.
Εκτός από άπλετη φαντασία, τι άλλο χρειάζεται ένας συγγραφέας για να δημιουργήσει νέους κόσμους και οντότητες όπως στα βιβλία σας;
Ένας συγγραφέας φανταστικής λογοτεχνίας πρέπει να διαθέτει πολλές ώρες στην ανάγνωση διαφορετικών λογοτεχνικών ειδών. Θεωρώ πως εμπνέομαι περισσότερο από ένα καλό βιβλίο τρόμου ή ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, παρά από ένα βιβλίο στο είδος μου, αυτό της επικής φαντασίας. Επίσης, πρέπει να έχει διαβάσει κλασική λογοτεχνία για να γράψει δυνατούς και πολύπλοκους χαρακτήρες.
Γιατί, κατά τη γνώμη σας, το ελληνικό Φανταστικό κινείται σε ρηχά νερά σε σχέση με άλλα λογοτεχνικά είδη, αλλά και σε σχέση με ξένους συγγραφείς;
Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα και θέλει πολλή συζήτηση. Δυστυχώς, οι Έλληνες αναγνώστες δεν εμπιστεύονται εύκολα τους Έλληνες συγγραφείς του Φανταστικού. Ίσως φοβούνται νέες ιδέες και πάνε στους δοκιμασμένους ξένους συγγραφείς, για να μην απογοητευτούν. Το θετικό είναι πως, χρόνο με τον χρόνο, αυτή η λανθασμένη αντίληψη αλλάζει. Όλο και περισσότεροι αναγνώστες στρέφονται προς την εγχώρια παραγωγή και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.
Τι λείπει από το ελληνικό Φανταστικό, για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού και να προσελκύσει περισσότερους αναγνώστες;
Θεωρώ πως από το ελληνικό Φανταστικό λείπει μονάχα η διαφήμιση. Ξέρω πολλούς που διαβάζουν επική φαντασία και δεν γνωρίζουν βασικούς Έλληνες συγγραφείς αυτής της λογοτεχνίας, όπως ο Βαγγέλης Ιωσηφίδης με τη σειρά του «Η γη των αμόλυντων», ή ο Γρηγόρης Δημακόπουλος με τη σειρά «Η εποχή των θρύλων». Επίσης, πρέπει να πάψουν να θεωρούν πως τα βιβλία επικής φαντασίας είναι για παιδιά. Μέσα υπάρχουν σκληρές σκηνές βίας. Στα δικά μου βιβλία έχει πολλές μάχες και αρκετό αίμα. Σίγουρα δεν είναι για παιδιά.
