Τι είναι το μουσικό σχήμα Carousel, ποιοι είστε και γιατί ονομαστήκατε Carousel;
Είμαστε ένα εξαμελές σχήμα που πρωτοεμφανίστηκε το Δεκέμβριο του 2000. Δηλαδή έχουμε είκοσι πέντε χρόνια μουσικής δημιουργίας και συντροφικότητας. Το σχήμα ξεκίνησε με τέσσερα μέλη αλλά σύντομα άλλαξε, μεγάλωσε και βρήκε το χαρακτήρα του. Τώρα είμαστε η Φαίνη Νούσια και η Μαριαλένα Σπίνουλα που τραγουδούν και παίζουν κρουστά, ο Μάκης Παπαγαβριήλ που τραγουδάει και παίζει κιθάρα, κρουστά και μαντολίνο, ο Γιάννης Γεωργαντέλης που παίζει ακορντεόν και κιθάρα, ο Φώτης Μυλωνάς που παίζει πιάνο, κιθάρα, φλάουτο, νέυ και διάφορα άλλα όργανα και ο Απόστολος Καλτσάς που παίζει μπάσο.
Όσο για το όνομα μας, όπως το Carousel περιστρέφεται συνεχώς, έτσι κι εμείς σαν μουσικό Carousel στροβιλιζόμαστε σε κύκλους που ανοίγουν σε όλο και περισσότερες μουσικές παραδόσεις και πολιτισμούς, ταξιδεύοντας με τα τραγούδια γύρω από τον κόσμο.
Παλιότερα, σε μια συνέντευξη, σας είχαν ονομάσει “Τραγουδιστές της Μεσογείου”. Είναι λοιπόν αυτό το στίγμα σας;
Η Μεσόγειος είναι η αφετηρία μας και ο βασικός μας άξονας, κυρίως η Ευρωπαϊκή μεριά της, όμως έχουμε επεκταθεί και δημιουργήσει γέφυρες με άλλους μουσικούς πολιτισμούς και ήχους. Έτσι οι ακροατές μας θα ταξιδέψουν από την Ιβηρική Χερσόνησο (ισπανική λαϊκή παράδοση, σεφαραδίτικα, fados) στην Ιταλία και στα Ελληνόφωνα χωριά του νότου (καντσονέτες, ταραντέλες, γκρεκάνικα, τραγούδια των Nicola Piovani, Nino Rota και Fabrizio De André), και μέσα από τις πολυφωνίες της Κορσικής, της Σαρδηνίας και της Προβηγκίας, θα φτάσουν στην Ελλάδα και από εκεί θα ταξιδέψουν στην μακρινή Αργεντινή με το tango και τα τραγούδια του σπουδαίου Astor Piazzolla, αλλά και οπουδήποτε στον κόσμο.
Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τα τραγούδια που θα παίξετε. Σας ενδιαφέρει να είναι ήδη γνωστά;
Δεν είναι η αναγνωρισιμότητα τους το κριτήριο μας. Διαλέγουμε τραγούδια που μας συγκινούν και μας εκφράζουν, που έχουν κάτι ενδιαφέρον να πουν είτε μουσικά είτε οι στίχοι τους. Φυσικά τα προσαρμόζουμε στις φωνές μας και στα όργανα που παίζουμε. Ένα χαρακτηριστικό του σχήματος είναι οι πολυφωνίες και η εναλλαγή των οργάνων. Μας ενδιαφέρει λοιπόν πολύ, αν αυτό είναι δυνατό, να προσαρμόζουμε τα τραγούδια σε αυτήν τη συνθήκη χωρίς όμως να είναι πάντα απαραίτητο να γίνουν πολυφωνικά και φυσικά χωρίς να χάνουν τον χαρακτήρα τους.
Τι θέμα έχουν τα τραγούδια;
Τα θέματα είναι διάφορα. Είναι τραγούδια για τον έρωτα, την ξενιτιά, τη λύπη, τη χαρά, την ομορφιά των μεσογειακών τόπων. Υπάρχουν τραγούδια αντιπολεμικά, νανουρίσματα, τραγούδια του γάμου και γενικότερα οτιδήποτε έχουν κάνει τραγούδι οι άνθρωποι, είτε οι συνθέτες είναι γνωστοί, είτε άγνωστοι, είτε είναι τραγούδια μέσα από τις παραδόσεις των λαών. Ό,τι έχει αγγίξει την ανθρώπινη ψυχή μπορεί να ακουμπήσει και εμάς και να το επιλέξουμε. Σε καιρούς δύσκολους, όπως είναι αυτοί που ζούμε τώρα, η μουσική και τα τραγούδια πολύ περισσότερο, μπορούν να γίνουν όπλο αλλά και βάλσαμο.
Τραγουδάτε σε διάφορες γλώσσες. Πως το αντιμετωπίζει αυτό το κοινό αλλά και εσείς;
Σχεδόν πάντα δίνουμε κάποιες πληροφορίες για το τραγούδι. Όχι μόνο ποιος το έγραψε αλλά την μικρή ή μεγαλύτερη ιστορία του και το νόημα ή την μετάφραση των στίχων. Για εμάς αυτό έχει πολλή δουλειά αλλά και πολύ ενδιαφέρον και το χαιρόμαστε.
Έχουμε προσέξει πως με αυτήν την προσέγγιση, άγνωστα στο ευρύ κοινό τραγούδια γίνονται αγαπητά και ο κόσμος μας τα ζητάει και σε επόμενες εμφανίσεις του σχήματος. Θέλουμε να συστήνουμε τραγούδια στο κοινό μας και να δείχνουμε τη δύναμη που έχουν οι ήχοι και οι στίχοι ακόμα και αν κανείς δεν ξέρει ποιος τα έγραψε ή έχουν γραφτεί πριν από πάρα πολλά χρόνια. Η ανάγκη του ανθρώπου να εκφράσει τη χαρά, τον πόνο, το φόβο, το νόημα της ζωής, είναι η ίδια μέσα στους αιώνες και σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης. Αλλάζει μόνο ο τρόπος.

Τι σας κρατάει ενωμένους;
Πέρα από την αγάπη για την μουσική, είναι η αγάπη και η εκτίμηση που έχουμε ο ένας για τον άλλο και το φαγητό! Μετά από κάθε πρόβα υπάρχει φαγοπότι, κουβέντα και γέλιο.
Που εμφανίζεστε και ποια είναι τα σχέδια σας;
Εμφανιζόμαστε σε μουσικές σκηνές, σε φεστιβάλ αλλά και πολιτιστικούς φορείς δήμων ή ιδιωτικούς.
Στα άμεσα σχέδια είναι να καταφέρουμε να οργανώσουμε μέσα στο Δεκέμβριο μια συναυλία που θα συμμετάσχουν και φίλοι μουσικοί για να γιορτάσουμε τα είκοσι πέντε χρόνια μας. Μακρύτερα, μετά το cd μας “Ciuri Ciuri” που κυκλοφορεί από το 2011, είναι η ηχογράφηση ακόμα κάποιων τραγουδιών για να παρουσιάσουμε στο κοινό. Και βέβαια, να συνεχίσουμε να παίζουμε και να κάνουμε ζωντανές εμφανίσεις, προσφέροντας το καλύτερο στο κοινό μας που τόσα χρόνια μας ακολουθεί και μας στηρίζει.
Άμεσα, το Σάββατο 18 Οκτωβρίου θα εμφανιστούμε στην Galerie Δημιουργών, έναν μικρό, ζεστό πολυχώρο που βρίσκεται στην Κηφισιά.
Links Carousel: