Συνέντευξη με την Μαρία Μησσήν, συγγραφέα του βιβλίου "To Θέατρο στο Βυθό"

Ταξίδια, τέχνες, τηλεόραση, θέατρο, φιλοσοφία και ψυχολογία πως συνδυάζονται όλα αυτά;


Η ανάγκη για περιπλάνηση είναι βαθιά και πανανθρώπινη πιστεύω, η αναζήτηση της γνώσης το μεγάλο κίνητρο όλων των επιστημών και η βαθιά εξερεύνηση του κόσμου μας και της ανθρώπινης ψυχής το πιο συναρπαστικό ταξίδι που θα κάνουμε ποτέ.
Το χιούμορ και η τέχνη εξάλλου ήταν πάντα το καταφύγιο και η διέξοδος όλων των ανθρώπων σε όλες τις εποχές όπου κι αν έχουν ζήσει.
Προσωπικά ξεκίνησα το ταξίδι μου από τη γραφή, το σχέδιο, τη φωτογραφία και το ραδιόφωνο, εδώ στην Ελλάδα, και κατόπιν συνέχισα με το θέατρο, τον χορό, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο στην Ελλάδα, την Αγγλία και την Ολλανδία.

"Το Θέατρο στο Βυθό" είναι μία αλληγορική ιστορία;

"Το Θέατρο στο Βυθό" είναι μία σουρεαλιστική και αλληγορική περιπέτεια, μια μεγάλη βουτιά στη θάλασσα της μνήμης και το συλλογικό μας ασυνείδητο, αλλά και μία μοναδική επανάσταση ενάντια στη διαρκή υπακοή στο κοινωνικό σύστημα.
Ένα σύστημα που επιβάλλει ρόλους μέσα σε αυτό το μεγάλο Θέατρο που αποκαλούμε Ζωή.
"Το Θέατρο στο Βυθό" αφηγείται την ιστορία της Ντελμάν Βέρνερ, μιας 19χρονης κοπέλας γεννημένης στην Κοινοπολιτεία της Καλιράντα, μιας παγκοσμιοποιημένης αλλά άδικης κοινωνίας.
Είναι η ιστορία μιας νεαρής κοπέλας που βλέπει ξαφνικά τον κόσμο όλο γύρω της να διαλύεται και την ίδια να ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης, επιβίωσης κι απρόσμενων αποκαλύψεων.
Ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες που θα την φέρει τελικά μέχρι το Βυθό του Κόσμου, το Βυθό στον οποίο καταλήγει να χάνεται σχεδόν ολόκληρη η Κοινοπολιτεία, μετά από μία βιβλική καταστροφή.
Κι ωστόσο, ενώ η ίδια μυστηριωδώς επιβιώνει, δεν μπορεί πια να ξαναβγεί στην επιφάνεια της θάλασσας. Τριγυρνώντας στο Βυθό της θάλασσας λοιπόν, και πριν περάσουν πολλές μέρες, η κοπέλα ανακαλύπτει ξαφνικά κάτι παράδοξο.
Είναι το Θέατρο στο Βυθό, που παίζει κάθε βράδυ για ένα αόρατο κοινό.
Μια θαλασσογραφία της ανθρώπινης ψυχής απλώνεται εκεί μέσα. Με μεγαλειώδεις θεατρικές σκηνές, δαιδαλώδη παρασκήνια και συνεχή δραματική ένταση.
Ένα νέο παιχνίδι ξεκινά τώρα. Μέσα στο πανδαιμόνιο και το παραλήρημα του Θεάτρου, σε ένα διαρκώς χαρούμενο και εντελώς παράλογο κόσμο. Ένα τρελό κυνήγι και μια συναρπαστική περιπλάνηση. Η αναζήτηση της αλήθειας και μια περιπέτεια γεμάτη χιούμορ κι ανατροπές.
Στην προσπάθειά της να κατανοήσει και να εξιχνιάσει αυτό το νέο μυστήριο, η Ντελμάν ανακαλύπτει τελικά κάτι συγκλονιστικό!

Τι εντυπώσεις αφήνει στον αναγνώστη;

Τη διαρκή ανάγκη για την αναζήτηση της αλήθειας και την κατανόηση του κόσμου των ανθρώπων και ποιά είναι η θέση μας, ο "ρόλος" μας σε όλα αυτά.
Όσοι έχουν διαβάσει το βιβλίο πάντως μου λένε για τις μεγάλες περιπέτειες που "έζησαν" μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, τους φανταστικούς κόσμους που γνώρισαν και την φαντασμαγορική εξερεύνηση ενός λαμπερού, αστείου, προφητικού, αλλά και ποιητικού κόσμου.
Κατά κοινή ομολογία είναι ένα βιβλίο που όμοιο του δεν φαίνεται να υπάρχει, δεν έχει διαβάσει κανείς ποτέ κάτι ανάλογο κι έτσι είναι ένα βιβλίο που μου λένε ότι δεν θα ξεχάσουν ποτέ.
Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που το βιβλίο φαίνεται να "σκαρφαλώνει" και να μένει σταθερά ψηλά στις λίστες με τα πιο δημοφιλή βιβλία Ελλήνων Λογοτεχνών.
Είναι ένα ασυνήθιστο βιβλίο, ένα όμορφο παράξενο ταξίδι.

Πότε ξεκίνησες να το γράφεις;

Στα 19 μου, έχοντας αρχίσει να εξερευνώ τον κόσμο σε αυτήν την μοιραία πορεία ενηλικίωσης που περνάμε όλοι, άρχισα να γράφω για όσα σημαντικά ένιωθα ότι συνέβαιναν γύρω μου, χαρακτήρες αρχετυπικούς που όλοι κάποτε θα γνωρίσουμε, περιπέτειες νεανικές και περιπλανήσεις που άφηναν ένα ανεξίτηλο στίγμα.
Όνειρα, ελπίδες και μία ανάγκη επιτακτική σχεδόν να καταγραφεί αυτός ο φανταστικός κόσμος που γεννιόταν τότε στο μυαλό μου.
Έκτοτε το βιβλίο πέρασε πολλά διαδοχικά στάδια γραφής και ωρίμανσης μέσα στα επόμενα χρόνια, σχεδόν δέκα χρόνια δουλειάς, μέχρι να πάρει αυτήν την τελική και σπάνια μορφή του.

Πριν ξεκινήσεις να γράφεις τι προετοιμασία κάνεις;

Ο χωροχρόνος που αναφέρονται τα κείμενα μου είναι συλλογικός, διαχρονικός και φανταστικός. Αναφέρεται σε όλη την ιστορία και πορεία της ανθρωπότητας από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Αφήνω λοιπόν τα κείμενα των εξερευνητών, λογοτεχνών και ιστορικών αλλά και τα βιώματα από τους αληθινούς χαρακτήρες που συναντάω στην πραγματική μου ζωή και τα ταξίδια να αναμιχθούν στη χώρα της φαντασίας και να πάρουν μόνοι τους τη θέση στην ιστορία όπως αυτή εξελίσσεται.
Από μία άποψη είμαι πολύ τυχερή γιατί κατόρθωσα λόγω σπουδών και δουλειάς να ταξιδεύω αρκετά.
Γράφω εξάλλου από μία εσωτερική, βαθιά και σχεδόν πιεστική ανάγκη να το κάνω. Φαίνεται σαν η ιστορία να θέλει να βγει και να εξελιχθεί από μόνη της και στον δικό της χρόνο.
Το "Θέατρο στο Βυθό" γράφτηκε στο δρόμο, σε τρένα, σε λιμάνια, ταβέρνες, πεζούλια, λεωφορεία, σε ταξίδια, στα παρασκήνια.
Γράφτηκε πάνω σε σημειωματάρια, χαρτοπετσέτες, εσώφυλλα βιβλίων όποτε και όταν μου ερχόταν μία ακατανίκητη ανάγκη να γράψω.

Το ταξίδι φαίνεται να είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής σου και μέρος της δουλειάς σου. Θέλεις να μας πεις δύο λόγια για την εκπομπή "24 ώρες στην Ελλάδα" ;

Μέσα από την εκπομπή "24 ώρες στην Ελλάδα" που προβάλλεται από την ΕΡΤ3 και την ψηφιακή πλατφόρμα Ertflix είδα για άλλη μία φορά αυτό που κατά βάθος ξέρουμε όλοι, ότι η Ελλάδα είναι μία μικρογραφία ολόκληρου του πλανήτη!
Δεν υπάρχει εικόνα του πλανήτη μας που να μην έχει το αντίστοιχο της, έστω και σε μικρή κλίμακα, κάπου στην Ελλάδα.
Χαίρομαι που μέσα από μία πορεία αρκετών χρόνων η εκπομπή έχει καταφέρει να ταξιδεύει παντού και να κερδίζει την αγάπη του κόσμου και να ανακαλύπτουμε, όλοι μαζί, παρέα, αυτήν την ατελείωτα όμορφη χώρα που μέσα της κλείνει ότι θελήσει ποτέ κανείς να νιώσει.
Μια μικρή αλλά απέραντα όμορφη χώρα!