Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΦωτογραφίαΟ Γιώργος Δέτσης στο Κομπάνι της Συρίας

Ο Γιώργος Δέτσης στο Κομπάνι της Συρίας

Kobani-on-the-way-to-front-lines-900Ο Ιούλιος στον Αίθριο Χώρο του Θεάτρου Κυδωνία –H Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ παρουσιάζει τον σημαντικό φωτογράφο και φωτορεπόρτερ Γιώργο Δέτση στα Χανιά!

Με αφορμή τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, – ένα θέμα που απασχόλησε το ρεπερτόριο του θεάτρου Κυδωνία τα τρία τελευταία χρόνια, Λαμπεντούζα (2015), το Κατεστραμμένο Δωμάτιο (2018) και Άγγελέ μου (2018) –, η Εταιρεία μας διοργανώνει ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Δέτση με εικόνες από το εμπόλεμο Κομπάνι της Συρίας, τον Φεβρουάριο του 2015. Η έκθεση θα λειτουργεί όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων του Ιουλίου, με ελεύθερη είσοδο, από τις 8.00 έως τις 9.00 μμ., στην αίθουσα του χειμερινού θεάτρου Κυδωνία, παράλληλα με τις εκδηλώσεις του Αίθριου Χώρου.
Γιώργος Δέτσης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία, και κυρίως με το ταξιδιωτικό και το κοινωνικό φωτορεπορτάζ. Η δουλειά του έχει δημοσιευθεί σε εφημερίδες και ταξιδιωτικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό (National Geographic ελληνική έκδοση, Voyager, GEO, The Guardian κλπ). Είχε μόνιμη συνεργασία ως βασικός φωτογράφος στο περιοδικό Passport (έκδοση της Καθημερινής). Έχει αναλάβει φωτογραφικές αναθέσεις για ξένα περιοδικά (The New York Times, Time, κ.α.) Συνεργάστηκε με το φωτογραφικό πρακτορείο IML καθώς και με το Getty Images. Έχει εργαστεί για λογαριασμό των εφημερίδων Έθνος και Νέα σε εκδόσεις ταξιδιωτικών οδηγών, καθώς και σε φωτογραφικά θεματικά λευκώματα. Το 2011, μαζί με άλλους 13 φωτογράφους ίδρυσε τη φωτογραφική ομάδα Phasma2. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις ατομικές και ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Θεσσαλονίκη Πολυχώρος Μύλος, Μέγαρο Μουσικής, Metamatic TAF, ΕΧΡΟ Ιαπωνία, με το Phasma2 στο χειμερινό φεστιβάλ 2013 του Σαράγεβο όπου η ομάδα βραβεύτηκε καθώς και στο Athens Photo Festival 2013). Από το 2012 ασχολείται και με το ντοκιμαντέρ. Είναι μέλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ. Φωτογραφίες του Γιώργου Δέτση μπορείτε να δείτε στο georgedetsis.com

Η αποστολή στο Κομπάνι
του Γιώργου Δέτση

Τον Φεβρουάριο του 2015 αναλάβαμε μαζί με τον φωτορεπόρτερ Μιχάλη Καραγιάννη να καλύψουμε μια ανθρωπιστική αποστολή προς τους πρόσφυγες του Κομπάνι της Συρίας, οι οποίοι είχαν καταφύγει στην παραμεθόρια πόλη Σούρουτς της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής και την παράδοση της βοήθειας η αποστολή επέστρεψε ενώ εμείς περάσαμε στο εμπόλεμο Κομπάνι με έναν αρκετά περιπετειώδη τρόπο.... Η πόλη είχε ισοπεδωθεί από τις μάχες ενώ όλες οι υποδομές και τα δίκτυα είχαν καταστραφεί και πολλοί δρόμοι ήταν αδιάβατοι από τους κρατήρες που είχαν προκαλέσει οι βομβαρδισμοί. Υπήρχαν ακόμα πτώματα και ανθρώπινα μέλη στο δρόμο και πολλοί νεκροί θαμμένοι στα ερείπια. Τα μισά βλήματα από όσα είχαν πέσει, παρέμεναν άσκαστα εδώ κι εκεί, ενώ πολλά πυρομαχικά ήταν θαμμένα κάτω από μπάζα. Το ISIS καθώς υποχωρούσε είχε παγιδεύσει με εκρηκτικούς μηχανισμούς από πόρτες και παράθυρα ως οικιακές συσκευές και παιχνίδια με σκοπό να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες απώλειες. Στην πόλη ζούσαν περίπου 15.000 κάτοικοι. Υπήρχε πολύ συναδελφικότητα μεταξύ των ανθρώπων και το ηθικό ήταν πολύ υψηλό. Επιπλέον οι άνθρωποι ήταν ιδιαίτερα φιλόξενοι και φιλικοί. Στην περιοχή δρούσαν δυο ένοπλα τμήματα πολιτοφυλακής: το YPG (αντρικό τμήμα) και το YPJ (γυναικείο τμήμα). Τα δυο αυτά τμήματα είναι εθελοντικά. Τα πρώτα μαγαζιά είχαν ανοίξει και άρχισε να λειτουργεί το σχολείο ενώ ως αυτοσχέδιο νοσοκομείο χρησιμοποιούταν ένα παλιό σχολείο. Υπήρχαν πολλές ελλείψεις. Όλοι ζητούσαν να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για να έρθουν είδη πρώτης ανάγκης. Επισκεφτήκαμε, στο δυτικό μέτωπο, χωριά που είχαν απελευθερωθεί λίγες ώρες πριν και μιλήσαμε με τους μαχητές ενώ οι μάχες μαίνονταν σε μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά. Αναμφίβολα το πιο συγκλονιστικό ήταν η κοινωνική οργάνωση και αλληλεγγύη των κατοίκων μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες, καθώς και η ισότιμη αντιμετώπιση των γυναικών.

Από μέρος του υλικού που τραβήχτηκε στην περιοχή δημιουργήθηκε ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ με τίτλο "Η επιστροφή" που αφορά στην επιστροφή των προσφύγων στο Κομπάνι. Η ταινία ολοκληρώθηκε και προβλήθηκε στην Τεχνόπολη στο πλαίσιο του αφιερώματος στο ελληνικό ντοκιμαντέρ "Με τα μάτια ανοιχτά" με τη βοήθεια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Μαζί με τον Μιχάλη Καραγιάννη ετοιμάζουμε ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ με θέμα το κοινωνικό πείραμα της Ροζάβα μέσα από τα μάτια καθημερινών ανθρώπων που προσδοκούμε να ολοκληρωθεί ως το 2020.
Για το σκοπό αυτό έχουμε οργανώσει μια καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης στην πλατφόρμα Indiegogo και στον ιστότοπο:

https://www.indiegogo.com/projects/rojava-project-women/x/11467751#/

www.theatro-kydonia.gr
15 ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΔΩΝΙΑ www.theatro-kydonia.gr/tenyears.php

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών;

 
Τετάρτη, 21 Αυγ. 2019 - 01:32:51
 

Newsletter

ΑρχικήΦωτογραφίαΟ Γιώργος Δέτσης στο Κομπάνι της Συρίας Top of Page