Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΦωτογραφίαΊδρυμα Πολιτισμού “ΥΔΡΙΑ”

Ίδρυμα Πολιτισμού “ΥΔΡΙΑ”

papado-900σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Στέφανου Παπαδόπουλου τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018 στις 8 το βράδυ.

Εικόνες από την καθημερινή ζωή, στιγμές από ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο αλλά και σημεία άξια μνήμης αποτυπώνονται στις φωτογραφίες του Στέφανου Παπαδόπουλου, ο οποίος ασχολείται εντατικά με τη φωτογραφική τέχνη επί 40 και πλέον έτη. Λάτρης του παραδοσιακού τρόπου απεικόνισης υιοθέτησε μόλις πριν μερικά χρόνια τα ψηφιακά μέσα ενώ αρνείται να υποβάλει τα έργα του σε ψηφιακή επεξεργασία. “Η οπτική επαφή με το περιβάλλον αφήνει κατάλοιπα στη μνήμη μας”, σημειώνει ο ίδιος συμπληρώνοντας: “Δεν έχει σημασία η μορφή τους...Η ύπαρξή τους είναι κάτι φυσικό και ανθρώπινο.”

Τη βραδιά θα πλαισιώσει μουσικά το γυναικείο τρίο ηλεκτρικών εγχόρδων “Trinity- Electric String Trio”, το οποίο αποτελείται από τις: Κατερίνα Παπαδοπούλου – ηλεκτρικό βιολί, Δήμητρα Μέγγου – ηλεκτρικό βιολί, Ειρήνη Χίσσα – ηλεκτρικό βιολοντσέλο. Με εξαιρετικές σπουδές στην κλασική μουσική και πλήθος συμμετοχών σε συμφωνικές ορχήστρες και μουσικά σύνολα, οι τρεις μουσικοί συνδυάζουν rock, pop, latin, tango μελωδίες με κλασικούς ήχους σε μια πιο δυναμική και σύγχρονη εκδοχή τους. Η ενέργεια τους στη σκηνή σε συνδυασμό με τη δεξιοτεχνία αλλά και την εκρηκτικότητα στις εμφανίσεις τους εντυπωσιάζουν και το πιο απαιτητικό κοινό.

Παράλληλα με την εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και η κοπή της βασιλόπιτας του Ιδρύματος.

Διάρκεια έκθεσης: 12 Φεβρουαρίου – 16 Απριλίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 11.00 – 14.00
Τρίτη & Πέμπτη και 18.00 – 21.00

Ίδρυμα “ΥΔΡΙΑ”, Παπαμάρκου 28, περιοχή Πλατείας Άθωνος, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 221289, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βιογραφικό σημείωμα
Ο Στέφανος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1940. Σπούδασε στην Τεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης “Ο Ευκλείδης” στο τμήμα σχεδιαστών με καθηγητή στο μάθημα της ζωγραφικής τον Χρήστο Λεφάκη. Από το 1966 εργάστηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. υπό την εποπτεία του Χρήστου Λεφάκη και μετά το θάνατό του, με το Νίκο Σαχίνη και την Ιωάννα Μανωλεδάκη στο “Σπουδαστήριο Εικαστικών Τεχνών”. Την ίδια χρονιά άρχισε να ασχολείται εντατικά με τη φωτογραφία.

Εκθέσεις:
Έχει στο ενεργητικό του 5 ατομικές εκθέσεις. Χαρακτηριστική ήταν η πρώτη το 1980 στη Μικρή Πινακοθήκη “Διαγώνιος” του Ντίνου Χριστιανόπουλου, όπου και παρουσίασε έγχρωμες φωτογραφίες. Η έκθεση αυτή αποτέλεσε αφετηρία για μια μακρόχρονη συνεργασία με τον ποιητή μέχρι το 1996, έτος που σημάδεψε το τέλος του εκθεσιακού χώρου. Τα θέματα των άλλων εκθέσεων ήταν λεπτομέρειες από σχισμένες αφίσες και κούκλες σε βιτρίνες καταστημάτων (1981, 1982, 1990).
Το 2012 έκθεσή του φιλοξενήθηκε στον εκθεσιακό χώρο “ΔΙΠΟΛΟ” του Βασίλη Ιωαννίδη με θέμα πορταίτα λογοτεχνών της Α' Μεταπολεμικής Γενιάς 1916-1629 και Β' Μεταπολεμικής Γενιάς 1930-1940.

Ομαδικές εκθέσεις:
Έλαβε μέρος σε 14 ομαδικές εκθέσεις στη “Διαγώνιο”. Συνολικά εξέθεσε στον συγκεκριμένο εκθεσιακό χώρο 140 φωτογραφίες.
Βραβεία:
1969, Α' βραβείο αφίσας, 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου
1980, Γ' έπαινος, διαγωνισμός φωτογραφίας της ΛΕ.Φ.ΚΙ.Θ. με θέμα “Ανθρώπινες Σχέσεις” - συμμετοχή με ασπρόμαυρη φωτογραφία
1982, Β' βραβείο, πανελλήνιος διαγωνισμός ασπρόμαυρης και έγχρωμης φωτογραφίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Βόλου με θέμα “Ερασιτέχνες Ψαράδες”
1988, Β' βραβείο, πανελλήνιος διαγωνισμός τουριστικής φωτογραφίας στα πλαίσια της Δ' Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού PHILOXENIA '88
Δημοσιεύσεις:
Το 1980 το καλλιτεχνικό παράρτημα της Διαγωνίου “Κόσκινο” με αναφορά στις εκατό εκθέσεις της “Μικρής Πινακοθήκης” δημοσίευσε μαι φωτογραφία του από τον κύκλο “Λεπτομέρειες”.
Το 1986 είχε αναφορά για τη συνεργασία του με τη Μικρή Πινακοθήκη “Διαγώνιος” σε έκδοση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τα ΚΑ' ΔΗΜΗΤΡΙΑ.
Επίσης, κλήθηκε ως μέος της κριτικής επιτροπής του Α' Φεστιβάλ Ελληνικού Ερασιτεχνικού Βίντεο που οργάνωσε το περιοδικό ΜΕΤΡΟ.
Το 2009 δημοσιεύθηκαν δύο φωτογραφίες του στην ειδική εβδομαδιαία έκδοση
της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ με τίτλο “Βιβλία”, σε συνέντευξη του ποιητή, ζωγράφου και κριτικού Βασίλη Ιωαννίδη.
Το 2012 δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ δύο φωτογραφίες του, της Μαρίας Κέντρου- Αγαθοπούλου και του Τάκη Βαρβιτσιώτη, από την έκθεση λογοτεχνών που πραγματοποιήθηκε στο “ΔΙΠΟΛΟ”.

Εκδόσεις:
Έχει εκδώσει δύο ημερολόγια με θέμα λεπτομέρειες από βάρκες και παλιά τρένα. Επίσης, έχει κατασκευάσει εορταστικές κάρτες με φωτογραφικά του θέματα. Ο ζωγράφος Ντίνος Παπασπύρου χρησιμοποίησε και μετέτρεψε σε ζωγραφικά έργα μια σιερά από φωτογραφικά του θέματα.
Σε άρθρο του Βασίλη Ιωαννίδη, αφιερωμένο στο ζωγράφο και λογοτέχνη Κώστα Λαχά μετά το θάνατό του, δημοσιεύθηκε ένα έργο του φωτογράφου στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Η προσπάθειά του Παπαδόπουλου είναι να δημιουργήσει ένα αρχείο με πορτέτα Θεσσαλονικέων λογοτεχνών και καλλιτεχνών. Το 2013, μέρος του υλικού αυτού δημοσιεύθηκε στις “Εικαστικές Προσεγγίσεις” του Βασίλη Ιωαννίδη –
στην επιθεώρηση πολιτισμού ΕΝΕΚΕΝ που εκδίδει ο Γιώργος Γιαννόπουλος, πορτέτα οκτώ ζωγράφων, των Γ. Απότσου, Κ. Κουτρουμπή, Φ. Ζογλοπίτη, Φ. Μάνου,
Γ. Βούρου, Γ. Ζήκα, Γ. Τζοβανάκη και Γ. Μαβίδη.

Κριτικά σημειώματα:
Ασχολήθηκαν με τη φωτογραφική δουλειά του Παπαδόπουλου ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο φωτογράφος Μάνος Στεφανίδης και ο αρχιτέκτονας και φωτογράφος Άρις Γεωργίου.
Φωτογραφίες του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Πρέπει να επιτραπούν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Ιανουάριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Πέμπτη, 17 Ιαν. 2019 - 22:24:52
 

Newsletter

ΑρχικήΦωτογραφίαΊδρυμα Πολιτισμού “ΥΔΡΙΑ” Top of Page