Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΖωγραφική“A Thesis on the Shelf”

“A Thesis on the Shelf”

E KafourosΗ γκαλερί ΑΔ εγκαινιάζει την ατομική έκθεση του Ηλία Καφούρου με τίτλο "A Thesis on the Shelf" την Πέμπτη 25 Απριλίου στις 8 μμ. Στα έργα του Καφούρου ξετυλίγεται ένα κουβάρι από διαφορετικές φαινομενικά ιστορίες που αναπτύσσονται κατά μήκος συμπλεκομένων διαδρομών.

Οι σχέσεις που δημιουργούνται ανάμεσα στις επί μέρους μορφές προκύπτουν άλλοτε από ενστικτώδεις και ασυνείδητες και άλλοτε από συνειδητές και έλλογες διαδικασίες. Έτσι η τελική εικόνα, ενώ αρθρώνεται από κλασικές μορφοπλαστικές διατυπώσεις, αποκτά έναν έντονα ψυχεδελικό χαρακτήρα. Η δομική πολυπλοκότητα των έργων του ζωγράφου υπονομεύει την διαύγεια των εικόνων, συγχωνεύει τα όριά τους και γονιμοποιεί καινούριες φόρμες και συνειρμούς. Όσο πιο λεπτομερή είναι τα στοιχεία που συγκροτούν τις επιμέρους αφηγήσεις του έργου τόσο η κεντρική αφήγηση μοιάζει συσκοτισμένη και απομακρυσμένη.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει δημιουργηθεί ένας δημόσιος χώρος που παραμένει ακόμη «αθέατος» για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Γεννήθηκε από ανάγκες και πρακτικές επικοινωνίας που σχετίζονται με την εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου και τα νέα τεχνολογικά εργαλεία. Ο χώρος αυτός αποτελεί προνομιακό πεδίο αμφισβήτησης των mainstream επιλογών και διευκολύνει την διάδοση κάθε τύπου εναλλακτικών απόψεων, διαφορετικών πολιτιστικών χαρακτηριστικών και μειονοτικών πρακτικών. Πρόκειται για έναν δημόσιο χώρο που, παρ' όλα τα χαοτικά χαρακτηριστικά που πολλές φορές έχει, αναδεικνύει το πρωτόγονο, και την άλογη επιθυμία απέναντι στο έλλογο, το ελεγχόμενο και το υποταγμένο. Στο εσωτερικό αυτού του χώρου δημιουργούνται νέες φυλές και κοινότητες που επαναθέτουν ζητήματα όπως ο εκ νέου προσδιορισμός της έννοιας του πολίτη και της συμμετοχικής δημοκρατίας. Στα έργα του ο Καφούρος επιδιώκει να εμφανίσει στον θεατή αυτόν τον «αθέατο» κόσμο, να τον κάνει κοινωνό των νέων πολύπλοκων σχέσεων και εννοιών.

Κυρίαρχο στοιχείο στα έργα του καλλιτέχνη είναι οι διαδρομές που ορίζουν τις σχέσεις των προσώπων και των αντικειμένων που εικονίζονται κατά μήκος τους. Οι σχέσεις, φανερές και άδηλες, αιτιολογημένες και παράλογες, αποτελούν την πραγματική ουσία της ύπαρξης των προσώπων. Προκύπτει έτσι μια αφήγηση στην οποία ο χρόνος, με την καντιανή έννοια της γραμμικής ανέλιξης, συγκροτεί τους δεσμούς ανάμεσα στην ανθρώπινη αντίληψη και τον χώρο. Στην δουλειά του ζωγράφου υπάρχουν κινηματογραφικά στοιχεία. Tο ζωγραφικό έργο μοιάζει να ξεκινάει με σενάριο και κάστινγκ. Υπάρχουν πρώτοι και δεύτεροι ρόλοι, κομπάρσοι, κοστούμια, σκηνικά, φωτισμοί και δράση. Δέν υπάρχει ήχος, τουλάχιστον όχι ακόμα.

* Ο Ηλίας Καφούρος επιλέχθηκε μεταξύ άλλων διεθνών καλλιτεχνών για να συμπεριληφθεί στην έκδοση "Vitamin D2", μία επισκόπηση των διεθνών εξελίξεων στο σύγχρονο σχέδιο, που πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις PHAIDON Press κατά τη διάρκεια του 2013.

alphadelta

Διάρκεια έκθεσης: 25 Απριλίου – 8 Ιουνίου 2013
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 12:00-21:00 και Σάββατο 12:00-16:00

 
Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα είναι:

 
Παρασκευή, 20 Σεπ. 2019 - 19:00:25
 

Newsletter

ΑρχικήΖωγραφική“A Thesis on the Shelf” Top of Page