Εικαστική έκθεση του Δημήτρη Ζουρούδη - Gallery BRAGGART, Λάρισα
Η Gallery BRAGGART στη Λάρισα παρουσιάζει την ατομική εικαστική έκθεση του Δημήτρη Ζουρούδη, με τίτλο “Πορτολάνοι για αποπροσανατολισμένους νευροδιαβιβαστές”, από τις 2 έως τις 29 Οκτωβρίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου στις 19:30, στον χώρο της Gallery BRAGGART, Παπακυριαζή 55 & Σκαρλάτου Σούτσου, Λάρισα.
Στην έκθεση ο Δημήτρης Ζουρούδης προσεγγίζει την έννοια της χαρτογράφησης όχι μόνο ως μια διαδικασία αποτύπωσης του γεωγραφικού χώρου, αλλά ως έναν τρόπο κατανόησης της ανθρώπινης εμπειρίας και των διαδρομών της σκέψης.
Αφετηρία της εικαστικής του αναζήτησης αποτελούν οι πορτολάνοι, τα ιστορικά ναυτικά διαγράμματα της μεσαιωνικής χαρτογραφίας. Δημιουργήματα στα οποία συναντώνται η τέχνη, η γεωγραφία, η ναυσιπλοΐα και η τεχνολογία, οι πορτολάνοι αποτύπωναν τη συσσωρευμένη εμπειρία των θαλασσινών ταξιδιών, μετατρέποντας το άγνωστο σε μια νοητή, προσβάσιμη και ασφαλέστερη διαδρομή.
Στο έργο του Δημήτρη Ζουρούδη, όμως, ο χάρτης μετακινείται από τον γεωγραφικό χώρο στον χώρο του νου. Όπως ο θαλασσοπόρος χαράζει την πορεία του ανάμεσα σε γνωστά σημεία, κινδύνους και αχαρτογράφητες διαδρομές, έτσι και η ανθρώπινη σκέψη διαμορφώνει συνεχώς τις δικές της διαδρομές. Η γνώση, το ένστικτο, η επιθυμία, η μνήμη και το συναίσθημα λειτουργούν ως νοητά σημεία προσανατολισμού, άλλοτε οδηγώντας στην ασφάλεια και άλλοτε στην αβεβαιότητα.
Η έκθεση αποτελεί, έτσι, μια εικαστική αρχαιολογία της χαρτογραφικής εικόνας και ταυτόχρονα μια αναζήτηση πάνω στην ίδια την ανθρώπινη κατάσταση: την ανάγκη να χαρτογραφήσουμε αυτό που δεν έχουμε δει, να προβλέψουμε αυτό που δεν γνωρίζουμε και να βρούμε τον δρόμο μας μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο.
Οι διαδρομές των πορτολάνων γίνονται διαδρομές της σκέψης. Οι γραμμές, τα σημεία και οι χαράξεις μετατρέπονται σε ένα νοητικό τοπίο, όπου η πλεύση δεν είναι πάντοτε προδιαγεγραμμένη και ο προορισμός δεν είναι πάντα δεδομένος.
Η έκθεση “Πορτολάνοι για αποπροσανατολισμένους νευροδιαβιβαστές” προσκαλεί τον θεατή να αναλογιστεί τη δική του πλεύση· ανάμεσα στο γνωστό και το άγνωστο, στην ασφάλεια και το ρίσκο, στην επιθυμία και την πραγματικότητας.
Βιογραφικό
Ο Δημήτρης Ζουρούδης γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε στο Πρώτο Εργαστήριο
Ζωγραφικής της Α.Σ.Κ.Τ. (με τον Δημήτρη Μυταρά) καθώς και στο ΠΜΣ “Ψηφιακές
Μορφές Τέχνης” της ΑΣΚΤ. Εργάζεται στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
Διετέλεσε καθηγητής Ζωγραφικής, Διευθυντής του 1ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής και
Πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου
Πανεπιστημίου. Δίδαξε στο ΠΜΣ “Ψηφιακές Μορφές Τέχνης” της ΑΣΚΤ (2002-2012).
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
2017-2022. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες συλλογές (Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο
Αλεξάνδρου Σούτσου, MOMus - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη,
Μουσείο Βορρέ, Πινακοθήκη Αβέρωφ, Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας
Ρεθύμνου) και ιδιωτικές συλλογές.
Έχει πραγματοποιήσει 20 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 50
ομαδικές. Έχει οργανώσει πάνω από 10 ομαδικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πάνω
από 15 ερευνητικά προγράμματα και Επιστημονικά Συνέδρια, ενώ παράλληλα επιτέλεσε
διδακτικό έργο πάνω από 25 χρόνια. Για το καλλιτεχνικό του έργο έχουν δημοσιευτεί
πάνω από 100 κριτικά σημειώματα από κριτικούς, ιστορικούς τέχνης και επιμελητές
Μουσείων.
Το έργο του παρουσιάζεται σε θεματικές ενότητες και εκτίθεται υπό μορφή εγκαταστάσεων. Οι συνθέσεις του επιδιώκουν να εξερευνήσουν πράξεις και γεγονότα της σύγχρονης εποχής, ο συσχετισμός των παραγόμενων μηνυμάτων επιδιώκει την συνειρμική συμμετοχή του θεατή.
Διοργάνωση: Braggart Gallery
Εγκαίνια: Παρασκευή 02 Οκτωβρίου 2026 στις 19:30
Διάρκεια: 02-29 Οκτωβρίου 2026
Ωράριο: Δευτέρα κλειστά, Τετάρτη και Παρασκευή12:00-20:00, Τρίτη και Πέμπτη 10:30 -14:00 και Σάββατο 11:00 -14:00
Τόπος: Παπακυριαζή 55 Λάρισα
Τ:2416007422 Μ:6908622813
Γραφιστική επιμέλεια : FULLFACE Non Profit Civil Assosiation
