Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΕκθέσειςΛευτέρης Τάπας – “Garden”

Λευτέρης Τάπας – “Garden”

LefterisTapasΣτην πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα ο Λευτέρης Τάπας * παρουσιάζει μία σειρά έργων από κομμένο χαρτί, πίσσα, γραφίτη, ακρυλικά και σπρέι υπό τον τίτλο Garden.

04.07.13 - 14.09.13
Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Ιουλίου, στις 8 μ.μ.

Αποφεύγοντας ένα πιο αφηγηματικό θέμα, ο καλλιτέχνης συγκροτεί μια τοπιογραφία που έχει κατά βάση εννοιολογικό χαρακτήρα. Αποσπάει κομμάτια από μία μη κατατμήσιμη ολότητα που αποτελεί την φύση και δημιουργεί έργα που αποτελούν ξεχωριστά τοπία. Παρ'όλ'αυτά, λόγω του ελλειπτικού τους σχήματος, μας οδηγεί σε έναν κόσμο που μοιάζει περισσότερο σα να παρατηρούμε από έναν φακό το θέατρο σκιών ενός δάσους, παρά την πιστή αναπαράσταση κάποιου φυσικού τόπου με χαρακτηριστική βλάστηση.

Όπως καταλήγει ο Simmel αναζητώντας το μορφοποιητικό αίτιο του τοπίου, κανένα τέτοιο "θραύσμα" φύσης δεν αποτελεί από μόνο του νέο τόπο και μας παραπέμπει στην έννοια της Stimmung, ένα είδος "ψυχικού τόνου", που λειτουργεί ως ενοποιητικός φορέας των αποσπασμένων τμημάτων. Το τοπίο συγκροτείται μέσω ενός ενιαίου "ψυχικού ενεργήματος" και αντικειμενοποιείται ως "πνευματικό μόρφωμα".

Με καθαρότητα, συνοχή και συναίσθημα, αλλά και με ένα "σκοτεινό φέγγος" όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Σάββας Χριστοδουλίδης περιγράφοντας την δουλειά του, ο Τάπας δημιουργεί την ψευδαίσθηση του χώρου και συνθέτει αυτόν τον ιδιότυπο Κήπο. Στην διαδικασία αυτή, η τέχνη αποτελεί ένα υψηλού επιπέδου εργαλείο συγκρότησης όχι μόνο της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, αλλά και του "μέσα" με το "έξω", του πραγματικού με το πνευματικό.

Ένα τέτοιο όριο θέτει o Κήπος. Διαχωρίζει αλλά και ενοποιεί. Εκεί όπου το σκοτάδι γίνεται ύλη και το κενό φως, βρίσκεται και η γραμμή που ενώνει τα δύο αυτά άκρα. Κήπος είναι το σημείο που συναντάται το σκοτάδι της σπηλιάς στην αλληγορία του Πλάτωνα με το φως του έξω κόσμου, ο κόσμος των εμπειριών με τον κόσμο των ιδεών, εκείνος του ονείρου με εκείνον της πραγματικότητας. Είναι η περιοχή αυτή η τόσο συγκεκριμένη αλλά και τόσο απροσδιόριστη μεταξύ συνειδητού και ασυνείδητου.
X.A.

* BIO:
Ο Λευτέρης Τάπας (γ.1974) ζει και εργάζεται στη Λεμεσό. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Kent Institute of Art and Design στην Αγγλία και έκανε το Μεταπτυχιακό του στις Καλές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο του Kent. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπως στην "Chaos & Communication" στη Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών στο Σαράγεβο, στη "Young Art Europe" στη Βιέννη, στην "Where Do We Go From Here?" Στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας. Το 2011 παρουσίασε την ατομική του έκθεση με τίτλο "KALEIDOSCOPE" στην Omikron Gallery στη Λευκωσία και έλαβε μέρος στις ομαδικές εκθέσεις "The Location of Coulture", Pulchri Gallery, Χάγη, "OCC one (Original Certified Copy one)" TinT Gallery, Θεσσαλονίκη και 50-1 Gallery και "UTOPIA" στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη στη Λεμεσό (2012).

canCAN CHRISTINA ANDROULIDAKI GALLERY
42 ANAGNOSTOPOULOU STR
10673 Athens GR
T/F +30.210.3390833
www.can-gallery.com

 
Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών;

 
Παρασκευή, 19 Ιουλ. 2019 - 08:47:16
 

Newsletter

ΑρχικήΕκθέσειςΛευτέρης Τάπας – “Garden” Top of Page