Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΜε αφορμή το θεατρικό μουσείο

Με αφορμή το θεατρικό μουσείο

mouseio-theatrikoτης Κλεοπάτρας Σβανά. Όταν πρωτοπήγα στο θεατρικό μουσείο ήμουν 17 ετών, χάρηκα που υπήρχε ένας τέτοιος χώρος γιατί διαφύλασσε θεατρικά ντοκουμέντα και αρχεία πολύ σημαντικά. Η μαγεία που ένιωσα μπαίνοντας μέσα και η συγκίνηση όταν αντίκρισα την αίθουσα με τα καμαρίνια των μεγάλων θεατρίνων ήταν τεράστια.

Ήξερα ότι αυτός ο χώρος είναι για μένα και για όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με το θέατρο. Δεν ήταν όμως μόνο αυτή η αποστολή μου. Έπρεπε να διαδώσω στους νέους ανθρώπους και ιδιαίτερα στα παιδιά, ότι υπάρχει ένα μουσείο που κρύβει μέσα την ιστορία του θεάτρου.
Στο σημείο που είχε τις στολές από τους όρνιθες της παράστασης του Κουν ήταν σα να ήρθα σε επαφή με τον ίδιο το Δάσκαλο. Κι ας μην τον είχα γνωρίσει ποτέ. Αλλά ως παιδί είχα ακούσει πολλά γι' αυτόν.

Πόση θλίψη, πόση ντροπή ένιωσα χθες όταν διάβασα για ακόμη μία φορά ένα δημοσίευμα για το θεατρικό μουσείο. Αρχικά κλάπηκε, μετά δεν υπήρχε φορέας να το συντηρήσει και τελικά έχει λεηλατηθεί από άστεγους, χρήστες ναρκωτικών και τετράποδα.

Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για πολιτισμό όταν δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε και να διαφυλάξουμε περιουσία που μας έχει αφεθεί. Γι' αυτό ο πολιτισμός έχει καταφέρει να επιπλέει μόνο στις κερκίδες των γηπέδων και του θεάματος που μας προσφέρεται ασύδοτα, σαν όπιο για να ξεχάσουμε ότι υπάρχει το καλό. Για να ξεχάσουμε ότι είμαστε άνθρωποι και έχουμε χρέος να βοηθάμε, να διαφυλάσσουμε και να μεταδίδουμε τη γλώσσα μας, τον πολιτισμό μας, την αξιοπρέπειά μας, την συνείδησή μας, την καθαρότητά μας. Όταν καίγεται το σπίτι του διπλανού η φωτιά θα έρθει και στο δικό μας σπίτι. Έτσι λοιπόν σε αυτές τις δύσκολες εποχές, ας μην ξεχνάμε το χρέος μας. Η διάδοση πληροφοριών- γνώσης και βοήθειας είναι πολύ σημαντικά στην εξέλιξη και προώθηση του πολιτισμού.

Με αφορμή το θεατρικό μουσείο που μουχλιάζει από τα υπόγεια νερά που εισρέουν μέσα σε αυτό, παρακαλώ πολύ ας κάνουμε κάτι γι' αυτό. Στην Ελλάδα που γεννήθηκε το θέατρο και μέσα από το θέατρο αναπτύσσονται φιλοσοφίες, τεχνικές, είναι κρίμα να θάβουμε ότι γεννήσαμε γιατί απλά δεν γνωρίζουμε.
Η μόνη αντίσταση που μπορεί να κάνει ο καθένας προσωπικά είναι να ανοίξει τα μάτια του, να δει παραπέρα και πίσω από τα πράγματα. Να ενδιαφερθεί γι' αυτό που του ανήκει το οποίο ποδοπατείται από κάποιους, επειδή δεν το κατέκτησαν ποτέ. Να το ξανακατακτήσει εκτιμώντας διπλά την αξία του και να το προσέξει διαδίδοντάς το.

Το θεατρικό μουσείο για όσους δεν γνωρίζουν βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας 50.

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Κλεοπάτρα Σβανά

Κλεοπάτρα Σβανά

Η Κλεοπάτρα Σβανά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976, σπούδασε σκηνοθεσία στη σχολή Κ.Ε.Α. και εργάστηκε για το θέατρο τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Γράφει θεατρικά έργα εκ των οποίων 2 έχουν τιμηθεί με το 3ο βραβείο. Έχει κάνει δύο ταινίες μικρού μήκους. Προτιμά να σκηνοθετεί θέατρο και να γράφει σενάρια μεγάλου μήκους....

Περισσότερα Άρθρα από τον ίδιο Αρθρογράφο

Δημοσκόπηση

Ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα είναι:

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Δευτέρα, 14 Οκτ. 2019 - 01:28:15
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΜε αφορμή το θεατρικό μουσείο Top of Page