Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη από τη συγγραφέα Μαντώ Χαζάπη

Συνέντευξη από τη συγγραφέα Μαντώ Χαζάπη

hazari-900Ας αρχίσουμε με μία σύνοψη του βιβλίου σας «Η καταιγίδα είμαι εγώ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.

Η Δωροθέα Μηλιού είναι στην τελευταία τάξη του λυκείου όταν η οικογένεια της λαμβάνει μία πρόσκληση, πως είναι ευπρόσδεκτοι σε μια κοινότητα ανθρώπων πανίσχυρων σε πνευματικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Αν θελήσουν να γίνουν μέλη της, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις μέχρι τώρα ζωές τους και να μετακομίσουν σε ένα νησί, το οποίο αποτελεί ανωμαλία του μαγνητικού πεδίου της Γης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι νόμοι που όλοι γνωρίζουμε ανατρέπονται. Πως η ενέργεια του νησιού επιτρέπει στους κατοίκους της να χρησιμοποιούν το 100% του εγκεφάλου τους. Πως το ηφαίστειο του νησιού που παράγει χρυσό σε υγρή μορφή διασφαλίζει την οικονομική ευμάρεια των κατοίκων. Ό,τι λάμπει όμως δεν είναι χρυσός! Και σε έναν κόσμο διαφορετικό από οτιδήποτε έχει συνηθίσει, η Δωροθέα θα διχαστεί ανάμεσα σε δύο άντρες, τον Ορέστη και τον Άρη, που μάχονται για την καρδιά της αλλά και για τους δικούς τους προσωπικούς στόχους. Ο Ορέστης είναι η Συναστρία της, δηλαδή ο άντρας τον οποίον η ιέρεια του νησιού έχει επιλέξει σαν ιδανικό της ταίρι. Αν θέλει να μείνει στο νησί, πρέπει να τον παντρευτεί. Όμως τον φοβάται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο... Και αλήθεια τελικά, τι είναι λάθος και τι σωστό; Πρέπει να ακολουθήσει την μοίρα της ή μήπως όχι;

Σε ποια λογοτεχνική κατηγορία θα κατατάσσατε το βιβλίο σας;

Το βιβλίο μου είναι ένα νεανικό βιβλίο, το οποίο φυσικά μπορεί να διαβαστεί από όλες τις ηλικίες. Απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες, καθώς μάλιστα η αφήγηση περνάει μέσα από τα μάτια, τα συναισθήματα και τα βιώματα ενός νεαρού κοριτσιού που κατά τη διάρκεια του μυθιστορήματος μετατρέπεται σιγά σιγά σε γυναίκα. Έχει έντονα φανταστικά στοιχεία που όμως δεν το καθιστούν ένα βιβλίο φαντασίας. Θα έλεγα ότι ισορροπεί στο μεταίχμιο του φανταστικού και του πραγματικού.

Η κεντρική σας ηρωίδα δείχνει στην αρχή χαμένη, αφού έχει ζήσει μία μεγάλη ανατροπή στη ζωή της, αλλά στη συνέχεια παίρνει τη ζωή στα χέρια της. Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες;

Ε καλά τώρα, χαμένη... Υπερβολές! Εγώ στη θέση της θα είχα φύγει με βατραχοπέδιλα και μάσκα από αυτό το νησί. Πέρα από την πλάκα, το μήνυμα που θέλω να περάσω στους αναγνώστες μου είναι πως τίποτε όμορφο δεν συμβαίνει σε αυτήν τη ζωή εάν δεν καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε τις ανασφάλειες που οι ίδιοι επιβάλλουμε στον εαυτό μας και δεν τολμήσουμε να βγούμε έξω από τον κύκλο της ασφαλείας μας για να δούμε την ζωή μας από μια άλλη σκοπιά.

Είναι όντως ο κόσμος μας γεμάτος αγγέλους και δαίμονες ή όλα αυτά είναι συμβολισμοί που δημιουργεί ένας συγγραφέας;

Όλοι οι άνθρωποι έχουν τις καλές και τις κακές στιγμές τους. Όχι δεν θεωρώ ότι υπάρχουν άγγελοι και δαίμονες. Η λέξη άγγελος θα ήταν αποτέλεσμα μιας υπερβολικά ενθουσιώδους αντίδρασης ενώ η λέξη δαίμονας θα ήταν ένας άδικος χαρακτηρισμός. Είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει στους ανθρώπους. Όλα και όλοι δουλεύονται, όλοι έχουν άγγελους και δαίμονες μέσα τους, σκοτάδι και φως. Υπάρχει ο εύκολος και ο δύσκολος τρόπος να κάνεις καθετί στη ζωή σου, όπως ο συμβολισμός της Αρετής και της Κακίας στον μύθο του Ηρακλή. Το θέμα είναι ποιος θέλεις να είσαι και τι θα αποφασίσεις να κάνεις.

Για να ξεχωρίσει ο άνθρωπος το καλό από το κακό, χρειάζεται μόνο το ένστικτο; Μήπως η αποφυγή της πλάνης χρειάζεται περισσότερο την εμπειρία;

Έχω παρατηρήσει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε την τάση να δικαιολογούμε κάποιες φορές τα αδικαιολόγητα, ίσως επειδή η ελπίδα είναι και αυτή από μόνη της ένα ένστικτο. Το ένστικτο είναι ένας μηχανισμός που βρίσκεται στο dna του ανθρώπου από την ημέρα που γεννάται και σκοπός του είναι να τον βοηθήσει να επιβιώσει. Θα έπρεπε να το εμπιστευόμαστε περισσότερο κατά την άποψή μου. Παρόλα αυτά, η εμπειρία πάντα μετράει. Βέβαια όσο μεγαλώνεις και αποκτάς αυτό το πολύτιμο αγαθό, οι παίκτες γύρω σου γίνονται και αυτοί πιο έμπειροι επίσης. Οι μέθοδοι της εξαπάτησης γίνονται πιο πολύπλοκοι και εσύ μένεις να την πατάς το ίδιο αν δεν αποφασίσεις να εμπιστευτείς το ένστικτό σου.

Αποτελεί ο έρωτας μία κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει στην αναγνώριση του εαυτού μας ή μήπως μας φοράει παραμορφωτικούς φακούς και μας οδηγεί σε παγίδες;

Κανένας και τίποτα δεν μπορεί να οδηγήσει στην αναγνώριση του εαυτού μας εκτός από τον ίδιο μας τον εαυτό, αυτό είναι προφανές. Παρόλα αυτά για να φτάσουμε στην αυτογνωσία χρειαζόμαστε αυτοπεποίθηση, ασφάλεια, στήριξη. Συναισθήματα που ίσως κερδίζεις σε μια φάση που είσαι ερωτευμένος με κάποιον και κάποιος με εσένα. Φυσικά και υπάρχουν παγίδες, μπορεί να επιλέξεις λάθος για παράδειγμα. Μπορεί ο άνθρωπος δίπλα σου να μην είναι ο σωστός, μπορεί να μην έχει αυτοπεποίθηση και να προσπαθεί να την αποκτήσει μειώνοντας την δική σου για παράδειγμα. Να δημιουργεί αναστάτωση, χάος, να θέλει με έναν αρρωστημένο τρόπο να τραβήξει την προσοχή σου, να μην σε σέβεται. Τότε τα πράγματα περιπλέκονται και ίσως μια τέτοια κατάσταση μας φορέσει αυτούς τους παραμορφωτικούς φακούς που αναφέρετε. Όμως πάντα πρέπει να ξέρουμε τι ανεχόμαστε και τι όχι. Είναι ένας βασικός κανόνας για να είμαστε πάντα καλά στη ζωή μας.

Μετά το «Η καταιγίδα είμαι εγώ», τι να περιμένουμε από εσάς συγγραφικά; Έχετε κάτι άλλο στα σκαριά;

Είμαι κι εγώ ερωτευμένη με τους ήρωές μου. Θέλω να μάθω τι θα γίνει στη συνέχεια της ζωής τους. Να ζήσω το παράλογο μαζί τους. Δεν τους έχω χορτάσει ακόμη. Νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένετε ένα β΄ μέρος της ιστορίας.

Δημοσκόπηση

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών;

 
Τετάρτη, 21 Αυγ. 2019 - 01:29:33
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη από τη συγγραφέα Μαντώ Χαζάπη Top of Page