Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη του Γιάννη Κωσταρή

Συνέντευξη του Γιάννη Κωσταρή

GIANNHSKWSTARHS 2-900για τη μουσική παράσταση «Η Μεσόγειος είναι η γη»

 Μιλήστε μας για τη μουσική παράσταση «Η Μεσόγειος είναι η Γη». Τι ακριβώς πρόκειται να δούμε στις 30 Μαρτίου?
Πάντα με ενέπνεαν οι μουσικές και οι σκοποί της Μεσογείου και νιώθω πως από την Τουρκία μέχρι την Ισπανία μια κοινή μοίρα ενώνει αυτούς τους λαούς. Έτσι, μαζί με την Βαλεντίνη Σιόβα,¨βρήκαμε τραγούδια και ποιήματα που μας άρεσαν, τα δέσαμε και φτιάξαμε αυτήν την παράσταση. Μαζί με τους 3 εξαιρετικούς μουσικούς που συμμετέχουν, διασκευάζουμε παραδοσιακά τραγούδια της Ελλάδας και της Μεσογείου, τα οποία εναλλάσσονται με ποιήματα, ποιητών της Μεσογείου.

Οι χώρες της Μεσογείου έχουν κοινές επιρροές στη μουσική?
Ναι σίγουρα έχουν... είναι πολιτισμοί με πολλά κοινά στοιχεία... Όλες αυτές οι μετακινήσεις πληθυσμών μέσα στη λεκάνη της Μεσογείου εδώ και τόσους αιώνες σαφώς επηρέασαν και την μουσική και όλη την κουλτούρα των μεσογειακών λαών γενικότερα.

Στην παράσταση συμμετέχει και ο γνωστός σαξοφωνίστας Δημήτρης Χουντής. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία?
Στην παράσταση αυτή και οι 3 μουσικοί που συμμετέχουν είναι εξαίρετοι με σημαντική πορεία και σπουδαίες συνεργασίες... Ο μπασίστας Απόστολος Καλτσάς, υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος του συγκροτήματος «Υπόγεια ρεύματα» κι έχει συνεργαστεί με το Χρ. Θηβαίο, το Θ. Μικρούτσικο κ.α. Ο Soli Barki που παίζει κρουστά, έχει συνεργαστεί με το Ross Daly, τη Νένα Βενετσάνου, το Νίκο Ξυδάκη κ.α. Όταν λοιπόν σκέφτηκα να κάνω ένα τέτοιο project με τραγούδια και ποιήματα της Μεσογείου, κάλεσα αυτούς τους δυο μουσικούς κι εκείνοι με τη σειρά τους, μου πρότειναν το Δημήτρη Χουντή, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός μουσικός με πολλές σημαντικές συνεργασίες, όπως με το Δ. Παπαδημητρίου, το Ν. Ξυδάκη, τον Αλκ. Ιωαννίδη , το Μ. Λιδάκη, το Δ. Μητροπάνο, την Ε.Τσαλιγοπούλου και πολλούς άλλους. Είναι μεγάλη η χαρά που συνεργάζομαι με τέτοιους μουσικούς και έχουμε κάνει πολύ ιδιαίτερες διασκευές στα τραγούδια.

Ποιών ποιητών ποιήματα από κάθε χώρα θα ακουστούν στη παράσταση?
Η επιμέλεια των ποιημάτων είναι της Βαλεντίνης Σιόβα, η οποία έχει επιλέξει από ερωτική ποίηση της Αιγύπτου, μέχρι Χαλίλ Γκιμπράν και Τσεζάρε Παβέζε. Ακόμα ένα απόσπασμα από το Άσμα Ασμάτων κι από Έλληνες, τον Ο. Ελύτη και το Γ. Σεφέρη. Επίσης θα διαβάσω και κάποια ποιήματα, από την πρώτη μου ποιητική συλλογή «Εθεάθην μισός» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδ. ΚΕΔΡΟΣ.

Η μουσική και η ποίηση μπορούν να γίνουν γέφυρα φιλίας και να ενώσουν τις τυχόν διαφορές που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου?
Είμαστε σε μια δύσκολη ιστορική περίοδο, όπου υπάρχει πολύ μεγάλη ένταση, όχι μόνο στη Συρία, όπου βρίσκεται μέσα στο κέντρο της δίνης, αλλά και παγκόσμια. Και όπως πάντα οι λαοί πληρώνουν το βαρύ τίμημα. Οι συνεργασίες καλλιτεχνών με διαφορετικές εθνικότητες, σήμερα και ανέκαθεν, καταργούν τα σύνορα και τα κράτη με τον πιο φυσικό κι αβίαστο τρόπο. Οι καλλιτεχνικές αυτές συνευρέσεις, μόνο προσθέτουν και πλουτίζουν τις τέχνες και την ίδια τη ζωή, με τον πιο ωραίο τρόπο. Από τη διαφορετικότητα και την ποικιλία μόνο κέρδος μπορεί να έχουμε.

Δημοσκόπηση

Πρέπει να επιτραπούν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Ιανουάριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Τετάρτη, 16 Ιαν. 2019 - 11:15:35
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη του Γιάννη Κωσταρή Top of Page