Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη της ηθοποιού Έλενας Θωμοπούλου

Συνέντευξη της ηθοποιού Έλενας Θωμοπούλου

IMG 3826-900«Το Κεκλεισμένων των Θυρών» του Ζαν Πωλ Σαρτρ ανεβαίνει στις 18 Φεβρουαρίου. Μιλήστε μας για την παράσταση και παρουσιάστε μας τους ήρωες του έργου.


Οι τρεις βασικοί χαρακτήρες του έργου (Γκαρσέν, Ινές, Εστέλ) συναντιούνται μετά θάνατον, άγνωστοι μεταξύ τους, εγκλωβισμένοι σε έναν χώρο απροσδιόριστο, κατά τ’ άλλα οικείο, για να αναμετρηθούν με το παρελθόν τους, να ομολογήσουν πως έχουν υπάρξει θύτες και θύματα την ίδια στιγμή, και τελικά να διαπιστώσουν πως θα είναι έρμαια της μεταξύ τους αλληλεπίδρασης.

Στο δελτίο τύπου διαβάζουμε ότι πρόκειται για μία σύγχρονη προσέγγιση του έργου.Μιλήστε για αυτή την προσέγγιση.
Πρόκειται για μια σύγχρονη προσέγγιση του έργου που όμως διατηρεί τη διαχρονικότητα της φιλοσοφίας του Σαρτρ.
Ο κυριότερος λόγος για να ασχοληθώ ως ηθοποιός με το έργο είναι ο ίδιος ο συγγραφέας και η φιλοσοφία του.
"Μπορεί να υπάρξουν καλύτερες εποχές, αλλά αυτή εδώ είναι η δική μας", όπως είπε και ο Σαρτρ. Η ουσία είναι πως την αντιμετωπίζουμε και πως τοποθετούμαστε απέναντι σ’ αυτή. Εμείς επιλέγουμε την κόλαση ή τον παράδεισο που θέλουμε να ζήσουμε.

«Το Κεκλεισμένων των Θυρών» το έγραψε ο Σαρτρ το 1944. Από τότε μέχρι σήμερα κάποια πράγματα που θίγει το έργο έχουν αλλάξει;
Το έργο του Σαρτρ γράφτηκε το 1944, τα θέματα της υποκρισίας και του καθωσπρεπισμού που θίγει είναι πάντα ανέπαφα και αναλλοίωτα. Μας απασχολούν σε όλες τις χρονικές περιόδους γιατί έχουν να κάνουν με την αποφυγή των αληθινών αισθημάτων και σκέψεων του ανθρώπου. Η υποκρισία, με άλλα λόγια, είναι το αντίθετο της γνησιότητας και της ειλικρίνειας. Ένας άνθρωπος πέφτει στην κατάσταση της υποκρισίας όταν προσπαθεί να διατηρήσει μια εξωτερικά καλή εικόνα του εαυτού του προς τους άλλους, χωρίς ταυτόχρονα να φροντίζει ώστε και εσωτερικά να είναι αυτός ο καλός άνθρωπος που θέλει να φαίνεται ότι είναι.

Εσείς υποδύεστε την Εστέλ. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ηρωίδας που σας κεντρίζουν στον ρόλο σας;
Η Εστέλ οδηγείται λόγω των πράξεων της στην κόλαση. Οι λόγοι που την οδηγούν σε αδιέξοδο, πηγάζουν από το φόβο να αγαπήσει τον ίδιο τον εαυτό της. Όσο καλύτερα νιώθεις με τον εαυτό σου, τόσο λιγότερο αισθάνεσαι την ανάγκη να επιδεικνύεσαι. Επειδή φοβάται να αποδεχτεί τον εαυτό της, βυθίζεται σε κοινωνικά στερεότυπα, ιδανικά και "πρέπει" με αποτέλεσμα να εναντιώνεται στην ίδια της την ύπαρξη.
Το παρελθόν της εξακολουθεί όμως να παρεμβαίνει και κρίνει σύμφωνα με αυτό. Συνεχίζει να λέει , «αυτό είναι σωστό κι εκείνο είναι λάθος» και όλες εκείνες οι ιδέες για το σωστό και το λάθος, όλες εκείνες οι κρίσεις έρχονται από κάτι που είναι νεκρό. Το νεκρό της παρελθόν παραμένει τόσο βαρύ πάνω της, που δεν της επιτρέπει να κινηθεί και να αναπτυχθεί.

Γράψτε μας μία φράση της Εστέλ από το έργο που δίνει το στίγμα του χαρακτήρα της.
“Θα έδινα τα πάντα στον κόσμο, να επιστρέψω στη γη για μια στιγμή, μόνο μια στιγμή, και να χορέψω”

Δημοσκόπηση

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών;

 
Δευτέρα, 19 Αυγ. 2019 - 04:52:11
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη της ηθοποιού Έλενας Θωμοπούλου Top of Page