Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την εικαστικό Ειρήνη Πουλιάση

Συνέντευξη με την εικαστικό Ειρήνη Πουλιάση

DSC 0476-900Αρχικά θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς και το ξεκίνημά σας στις τέχνες.

Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στην Κέρκυρα. Με την ζωγραφική ασχολήθηκα ακαδημαϊκά όταν 15 ετών φοίτησα στο εργαστήριο του Μιχάλη Βελούδιου, σχέδιο και χρώμα. Αργότερα σπούδασα στον “Όμιλο ΑΚΤΟ” εφαρμοσμένες τέχνες και το 2011 εισήχθηκα στην Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας, όπου αποφοίτησα τον Ιούνιο του ‘16 από το 3ο εργαστήριο με καθηγητές τον Χάρη Κοντοσφύρη και τον Θωμά Ζωγράφο.

Τι σημαίνει Τέχνη για εσάς;
Αν θα χρειαζόταν να δώσω έναν ορισμό στη τέχνη, θα χρησιμοποιούσα αυτόν του Gaugin : “η τέχνη είναι είτε λογοκλοπή είτε επανάσταση”. Προσωπικά θα έλεγα πως η τέχνη είναι αόριστη , δεν χρήζει ορισμού και ορίου. Είναι αυτή που θέτει ερωτήματα, αλλά ταυτόχρονα καλεί τον θεατή / καλλιτέχνη να την ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο. Είναι ένα εργαλείο της ανθρώπινης συνείδησης που γίνεται μέσο έκφρασης για το ανθρώπινο μεγαλείο.

Γιατί αυτή θεματογραφία?
Δεν επιλέγει ο καλλιτέχνης την “μορφή τέχνης” που θα κάνει αλλά τον επιλέγει . Διαμορφώνεται μέσα από τα καθημερινά και τα καλλιτεχνικά του ερεθίσματα, μέσα από τα βιώματα του. Θεωρώ πως ο κάθε άνθρωπος φέρει μία προσωπική κουλτούρα που ορίζεται από τα βιώματά του. Δεν μπορώ να πω ότι επέλεξα να ασχολούμαι με την έννοια του θανάτου αλλά με επέλεξε.

Τι μηνύματα περνάτε μέσα από την δουλειά σας;
Μέσα από την δουλειά μου θέτω την ύπαρξη μας σαν θέμα. Την ανάγκη μας να ξεπεράσουμε την θνησιμότητα μας. Εθελοτυφλούμε στο θάνατο που είναι ένα θέμα ταμπού αν και είναι παντού γύρω μας,
Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πάντα ως έχουν και ιδιαίτερα κάτι που είναι προδιαγεγραμμένο από την στιγμή που γεννηθήκαμε. Θέτω το θέμα της αιώνιας ανάγκης του ανθρώπου για την αυταπάτη.

Πως σε έχει επηρεάσει η επικαιρότητα στα έργα σου ?
Σίγουρα, όλοι είμαστε “παιδιά της εποχής μας” ο καθένας της δικιάς του. Φέρουμε επάνω μας τον χρόνο αυτό, δεν γίνεται κάποιος να βγει έξω από αυτόν. Οπότε και ότι ερεθίσματα λαμβάνω είτε ενσυνείδητα είτε υποσυνείδητα βγαίνουν πάνω στα έργα μου.

Γιατί τέχνη ειδικά την εποχή της κρίσης?
Η εποχή της κρίσης είναι αυτή που γίνεται πηγή έμπνευσης αλλά και η τέχνη είναι αυτή που μπορεί να μιλήσει ελεύθερα και δυνατά στις εποχές ανάγκης. Οι εικόνες μπορούν και δείχνουν με ειλικρίνεια την τάση που υπάρχει στην κάθε εποχή και οι καλλιτέχνες μέσα από τους εικαστικούς σχολιασμούς τους είναι που δίνουν ελπίδα αλλά και φωνή στους ανθρώπους. Η τέχνη δίνει απαντήσεις πάνω σε συγχρόνους προβληματισμούς όχι μόνο στο δημιουργό αλλά και στον θεατή. Άλλωστε είναι ένα μέσο επικοινωνίας

15732123Πείτε μας δυο λόγια για την τεχνική και τη δουλειά σας. Η πολυπρισματικότητα είναι μια κρίσιμη πτυχή της τέχνης σας.
Το τρέχων πεδίο της μελέτης μου είναι ο χρόνος, ο χώρος, και η επίδραση του στο ανθρώπινο σώμα. Στοχεύω, τα έργα μου να έχουν αυτόν τον χρόνο μέσα τους, να φαίνεται και να μπορούν να παρουσιαστούν με πολλές και διαφορετικές μορφές. Είναι σαν να μπορείς να εκφρασθείς σε πολλές και διαφορετικές γλώσσες Οι πιο πολλές εγκαταστάσεις μου δημιουργούνται “ in situ” , δηλαδή μέσα από τον χώρο και αποκλειστικά για τον χώρο που εκτίθενται. Ο τρόπος που εκθέτω ένα ζωγραφικό μου έργο στον χώρο, είναι αυτός που του δίνει “ζωή” και το κάνει να αλληλεπιδρά με τον θεατή. Αυτό που επιδιώκω είναι να δείξω τι πραγματικά είναι ο άνθρωπος.

Tι συμβολίζει το σώμα για εσένα?
Το σώμα είναι ένα δοχείο, ένα σύμβολο, μια ταυτότητα. Ένα μέσο για να εκφράσουμε το “είναι” μας.

Το μαύρο χρώμα είναι ένα σύμβολο για εσένα?
Το μαύρο εξ ορισμού είναι, η οπτική εντύπωση που βιώνουμε όταν δεν υπάρχει ορατό φως. ο θεωρώ ως την κοσμοαντίλιψη του εσωτερικού δυναμικού.

Ποιες οι επιρροές σου?
Οι καλλιτέχνες που θαυμάζω πολύ είναι η Rachel Whitread και ο Γιάννης Κουνέλλης

frf-900Και τα επόμενα σχέδιά σου;
Η επόμενη χρονιά θα αρχίσει για μένα με αρκετά ταξίδια. Αρχικά στις 7 Ιανουαρίου έχω την ατομική μου έκθεση Sarkothymia στην Balkan art Gallery στην Ξάνθη. Μετά ακολουθεί η ομαδική έκθεση Oblivion στην Ιταλία στη συνέχεια η 2η Διεθνής Bienalle Ακουαρέλας στα Τίρανα στη Αλβανία καθώς επίσης μια ομαδική έκθεση στην Crypt Gallery στο Λονδίνο. Και όλα αυτά μέχρι τον Μάρτιο. Μετά από όλα αυτά, θα ήθελα να επικεντρωθώ στις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο και συγχρόνως να δουλεύω πάνω στα projects μου!

Δημοσκόπηση

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών;

 
Δευτέρα, 19 Αυγ. 2019 - 04:55:06
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την εικαστικό Ειρήνη Πουλιάση Top of Page