Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την ηθοποιό Αναστασία Σταθοπούλου

Συνέντευξη με την ηθοποιό Αναστασία Σταθοπούλου

stathopoulouΤι σημαίνει για σας θέατρο;

Φυγή . Ταξίδι προς την γνώση και την αυτογνωσία . Δημιουργική συνεργασία , όπου οι φαντασίες , οι γνώσεις , οι ιδέες μιας ομάδας ανθρώπων συναντιούνται για την επίτευξη του τελικού καλλιτεχνικού αποτελέσματος .

Το θέατρο είναι η τέχνη όπου μέσα της συνυπάρχουν άλλες τέχνες και το αποτέλεσμα είναι κάθε φορά μοναδικό . Είναι η ζωντανή συνύπαρξη καλλιτέχνη και θεατή και σ'αυτό συνίσταται η γοητεία του . Είναι η κατάθεση ψυχής μέσα από την αφήγηση ιστοριών. Το θέατρο τέλος είναι ένα συναρπαστικό επάγγελμα που δεν σε αφήνει να βαρεθείς ποτέ .

Στις μέρες μας ποιός είναι ο ρόλος του θεάτρου;

Αυτός που ήταν σε όλες τις εποχές . Ίσως τώρα ακόμα περισσότερο, στην γρήγορη εποχή που ζούμε, όπου οι εικόνες , οι πληροφορίες είναι αμέτρητες , η τηλεόραση που ''κοιμίζει '' τα πνεύματα είναι έντονα παρούσα στην καθημερινότητα του ανθρώπου . Έχει τώρα πιο πολύ από ποτέ την αμεσότητα του θεάτρου και αυτή την μοναδική συνενοχή μεταξύ ηθοποιού και θεατή . Το θέατρο πρέπει να αφυπνίζει τις συνειδήσεις σε αξίες ανώτερες , το θέατρο πρέπει να προκαλεί . Το θέατρο πρέπει να σοκάρει , να μετατοπίζει τον θεατή σε κάτι άλλο πρωτόγνωρο . Πρέπει να αποτελεί μια εμπειρία για τον θεατή . Να δει , να ακούσει κάτι , που θα το κουβαλάει για ώρες , μέρες μετά . Το θέατρο δεν πρέπει να είναι ένα ''εύκολο θέαμα '' πια για τον θεατή .

Ο ηθοποιός πόσο μπορεί να επηρεάσει το κοινό του ιδεολογικά; (είτε μέσω του θεάτρου είτε όχι. Κατά πόσο μπορεί να στείλει κοινωνικά μη νύματα)

Αν το κοινό θέλει να επηρεαστεί , θα επηρεαστέι . Υπάρχουν βέβαια άνθρωποι που κατέχονται από νοητική ακαμψία , κάτι το οποίο δεν είναι καλό . Αλλά σε γεινικές γραμμές νομίζω ότι ναι, φυσικά και μπορεί να επηρεάσει , από την στιγμή που είτε με την τέχνη του , είτε λόγω της στάσης ζωής του , φέρει ένα μήνυμα και κάποιοι γίνονται δέκτες , άρα αυτό μπορεί να αλλάξει ή να διαμορφώσει ένα τρόπο σκέψης ή έστω να προβληματίσει .

Ως άνθρωπος τι ζητάτε από την υποκριτική;

Να καταφέρω να γίνω το τέλειο μέσο της ουσίας του έργου και του ρόλου , ώστε το κοινό να συγκινηθεί , να συμμετάσχει , να χαθεί μέσα σ'αυτό . Να υπηρετώ τον ρόλο μου , να φάινεται ο ρόλος και όχι ο εαυτός μου . Να υπάρχει τεχνική , χωρίς αυτό να φαίνεται . Η τεχνική πρέπει να ξεχνιέται από ένα σημείο και μετά . Μέσα στην ζωη μου , να ζήσω χιλιάδες άλλες ζωές μέσω των ρόλων . Να μην επαναλαμβάνομαι . Ο κάθε ρόλος είναι ένα ταξίδι διαφορετικό και μοναδικό . Κάθε παράσταση να βοηθάει στην εξέλιξη του ρόλου και όχι στην μονότονη αναπαραγωγή του . Η υποκριτική είναι σαν τον αθλητισμό . Η εξάσκηση δεν σταματάει ποτέ και ποτέ δεν τελειώνει η μάθηση . Να μπαίνω σ'αυτό χωρίς εγωισμό και ματαιοδοξία , η ταπεινότητα δεν έβλαψε ποτέ .

Αλλάζει τον κόσμο το θέατρο;

Το θέατρο αλλάζει τον κόσμο, είναι από τις πιο δυνατές πολιτικές φωνές , φορέας δυνατών μηνυμάτων που ξυπνάει τις συνειδήσεις και αφυπνίζει . Η ζωντάνια και η αμεσότητα του θεάτρου το κάνει ακόμα πιο δυνατό μέσο . Πόσες φορές άλλωστε έχουμε ακούσει να λένε , όπως ένα βιβλίο που διάβασε και του άλλαξε την ζωή , το ίδιο για μια θεατρική παράσταση , και μένει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη . Το θέατρο άλλωστε πάντα έπαιζε καίριο λόγο σε πολιτικά ταραγμένες εποχές .

Που εμφανίζεστε αυτή την περίοδο;

Από το 2012 έχω την δική μου θεατρική ομάδα και ασχολούμαι κυρίως με τα δικά μου θεατρικά πρόζεκτ . Αυτή την περίοδο ετοιμάζω την επόμενη μου παραγωγή αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα να το ανακοινώσω .

Ποιό είναι το ιδανικό θέατρο για σας; Είτε ως χώρος είτε ώς έκφραση.

Το ιδανικό θέατρο για μένα συντελείται σε μη συμβατικούς θεατρικούς χώρους , με μόνιμους συνεργάτες που μοιράζονται το ίδιο όραμα και τους ενώνει μια κοινή θεατρική γλώσσα . Που έχουν το ίδιο πάθος και γενναιοδωρία και την ίδια δημιουργική τρέλα . Το ιδανικό θέατρο για μένα είναι το αποτέλεσμα μιας υπέρβασης των ατόμων που δούλεψαν γι'αυτήν , μιας μετατόπισης από την ήδη γνώριμη διαδρομής μας, με αφετηρία την περιέργεια και την πίστη μας προς το άγνωστο .

Τι σας δίδαξε το θέατρο στην προσωπική σας ζωή;

Να είμαι ή τουλάχιστον να προσπαθώ να είμαι περισσότερο ανθρώπινη . Να έχω περιέργεια για τους ανθρώπους και περισσότερη υπομονή στις αδυναμίες τους . Μου δίδαξε την συνεργασία . Και την αποδοχή των άλλων . Μου δίδαξε μέσα από τα σπουδαία αριστουργηματικά κείμενα , την αξία της καθημερινότητας , των απλών στιγμών της καθημερινότητας . Ότι δεν σταματάμε να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε .

Πρόβα ή παράσταση; Καμαρίνι ή σκηνή;

Για να πω την αλήθεια τελικά παρατηρώ και εγώ ότι είμαι περισσότερο της πρόβας . Μου αρέσει αυτό το δημιουργικό ταξίδι , σαν μια γέννα , πραγματικά σαν μια γέννα , προς την δημιουργία μιας παράστασης . Στην αρχή ξεκινάει σαν κάτι άμορφο , και μετά βλέπεις σιγά σιγά το δημιούργημα σου να παίρνει μορφή . Αν και αυτό είναι κάτι το ζωντανό που εξελίσσεται κατα την διάρκεια των παραστάσεων . Μου αρέσουν όμως οι καθημερινές εντατικές πρόβες , εκεί γνωρίζεσαι και εκ βαθέων με τους συνεργάτες σου .

Τί ήταν αυτό που σας μάγεψε στο θέατρο και ασχολήθηκατε με αυτό;

Με μάγεψε ότι μέσα από το επάγγελμα του ηθοποιού , μέσα στην ζωή σου, μπορείς να ζήσεις πολλές ζωές , σε διαφορετικές εποχές και καταστάσεις . Αυτή ήταν η πρώτη μου αίσθηση , σκέψη , όταν συνειδητοποίησα πως λειτουργεί το επάγγελμα του ηθοποιού σε ηλικία περίπου 4 χρονών . Νομίζω για τον ίδιο λόγο το επέλεξα ως επάγγελμα πολλά χρόνια αργότερα .

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Κλεοπάτρα Σβανά

Κλεοπάτρα Σβανά

Η Κλεοπάτρα Σβανά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976, σπούδασε σκηνοθεσία στη σχολή Κ.Ε.Α. και εργάστηκε για το θέατρο τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Γράφει θεατρικά έργα εκ των οποίων 2 έχουν τιμηθεί με το 3ο βραβείο. Έχει κάνει δύο ταινίες μικρού μήκους. Προτιμά να σκηνοθετεί θέατρο και να γράφει σενάρια μεγάλου μήκους....

Περισσότερα Άρθρα από τον ίδιο Αρθρογράφο

Δημοσκόπηση

Ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα είναι:

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Δευτέρα, 14 Οκτ. 2019 - 01:30:19
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την ηθοποιό Αναστασία Σταθοπούλου Top of Page