Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την Μαρία Νεφέλη Δούκα, ηθοποιό - χορεύτρια

Συνέντευξη με την Μαρία Νεφέλη Δούκα, ηθοποιό - χορεύτρια

nefeli-maria-1-900Τι σημαίνει για σας θέατρο;
Σίγουρα δεν μπορώ να το αποδώσω σε μία λέξη.. Θέατρο σημαίνει 'σπίτι', ένας χώρος ελευθερίας έκφρασης ,κατάθεσης ψυχής, δικών σου προσωπικών κομματιών με την ωραία μάσκα του ήρωα. Μία δική σου στιγμή σε νεκρό χρόνο που ανήκει σε σένα και στο κοινό, μία μυσταγωγία ιερή αλλά και ένας παιδότοπος. Είναι μία ακροβασία ανάμεσα στην πραγματικότητα και στο ψέμμα αλλά με απόλυτα αληθινές προθέσεις.Θέατρο είναι όλα αυτά μαζί..

Στις μέρες μας ποιός είναι ο ρόλος του θεάτρου;
Το θέατρο θέλει να πει αλήθειες, πολλές παράλληλες αλήθειες, δρώμενα που βλέπουμε ή δεν έχουμε ακόμη δει. Αυτό έχει διττή λειτουργία, μπορεί είτε να μπούμε σε παράσταση και να ξεχαστούμε από τη δική μας πραγματικότητα με αυτό που διαδραματίζεται μπροστά μας είτε να δούμε μία παράσταση που μας βάζει ακόμη πιο εντός της πραγματικότητας και να τη βιώσουμε φεύγοντας σε πιο γερές δόσεις, αφυπνισμένοι, προβληματισμένοι..Κι οι δύο λειτουργίες του θεάτρου έχουν ευγενή σκοπό.

Ο ηθοποιός πόσο μπορεί να επηρεάσει το κοινό του ιδεολογικά; (είτε μέσω του θεάτρου είτε όχι. Κατά πόσο μπορεί να στείλει κοινωνικά μη νύματα)
Ο ηθοποιός έχει χρέος να επηρεάσει το κοινό του. Είναι το λειτούργημά του τέτοιο, δεν εκτελεί απλώς ένα επάγγελμα, κάνει μια τέχνη για το λόγο, για το συναίσθημα και την ψυχή. Ζωντανεύει ιστορίες άλλων ανθρώπων, άλλων κοινωνιών.Πώς μπορεί λοιπόν να είναι αποδεσμευμένος από την πραγματικότητα;Όλα αυτά τα κάνει για ένα λόγο, παίζει ένα ρόλο και λέει τα λόγια ενός άλλου ανθρώπου στο κοινό, για να τα ακούσει το κοινό, όχι ο ίδιος.Πρέπει να έχει στόχο όταν θα βγει στη σκηνή- και μιλώ μόνο για τη σκηνή τουλάχιστον γιατί η επιρροή είναι συνδεδεμένη με το επάγγελμα και ο ηθοποιός εκτός ρόλου δε χρειάζεται να τοποθετείται αν δεν το θέλει.

nafeli-maria-2-900Ως άνθρωπος τι ζητάτε από την υποκριτική;
Να μου διδάξει περισσότερα για τους ανθρώπους, πλασματικούς και ρεαλιστικούς.Να γίνω καλύτερος άνθρωπος, να καλλιεργηθώ περισσότερο εσωτερικά.

Αλλάζει τον κόσμο το θέατρο;
Να βλέπεις θέατρο συχνά φυσικά σταδιακά σε σμιλεύει ψυχικά και πνευματικά ,συνεπώς το θέατρο έχει αυτή τη δύναμη, τόσο για το θεατή όσο και για τον ηθοποιό.

Που εμφανίζεστε αυτή την περίοδο;
Βρίσκομαι στην εκπόνηση μιας νέας σειράς με σημαντικό και δυνατό καστ με την υπογραφή του σκηνοθέτη Αντώνη Κωνσταντουδάκη. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλλερ, με κινηματογραφικά πρότυπα και ιδιαίτερη σεναριακή γραμμή !

Ποιό είναι το ιδανικό θέατρο για σας; Είτε ως χώρος είτε ώς έκφραση.
Ειλικρινά δεν μπορώ να κάνω διαχωρισμό γιατί κάθε ρεύμα θεάτρου σε ταξιδεύει μοναδικά στα μέρη του.. Ίσως λίγο περισσότερο μ'αρέσει ο νατουραλισμός, οι βαριές και απαισιόδοξες νότες του..

Τι σας δίδαξε το θέατρο στην προσωπική σας ζωή;
Την αποδοχή του εαυτού μου και των άλλων, με λιγότερη πάλη . Και ακόμη μαθαίνω..

Πρόβα ή παράσταση; Καμαρίνι ή σκηνή;
Το ένα είναι η αφετηρία και το τέλος του άλλου!Κρίκοι που κάνουν κύκλο μεταξύ τους.Η πρόβα είναι το σχολείο μου και το κυνήγι μου για να μπορέσω να απολαύσω τη στιγμή της παράστασης πιο εύκολα.Το καμαρίνι είναι ο βατήρας για να βουτήξω. Το καμαρίνι σε κρατάει σε απόσταση αναπνοής από μία άλλη διάσταση που καλείσαι να δεις σε λίγα λεπτά.

Τί ήταν αυτό που σας μάγεψε στο θέατρο και ασχολήθηκατε με αυτό;
Έχει απίστευτη δύναμη να σε παρασύρει χωρίς να σε 'μπουκώσει' με τα εφέ του κινηματογράφου. Είναι μία απλή άδεια σκηνή και κει συμβαίνουν θαύματα. Έχεις μεταφερθεί σε άλλη εποχή, σε άλλη ζωή ή ακόμη και στο δωμάτιό σου. Απλή ανεξήγητη 'μαγεία' του θεάτρου..

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Κλεοπάτρα Σβανά

Κλεοπάτρα Σβανά

Η Κλεοπάτρα Σβανά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976, σπούδασε σκηνοθεσία στη σχολή Κ.Ε.Α. και εργάστηκε για το θέατρο τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Γράφει θεατρικά έργα εκ των οποίων 2 έχουν τιμηθεί με το 3ο βραβείο. Έχει κάνει δύο ταινίες μικρού μήκους. Προτιμά να σκηνοθετεί θέατρο και να γράφει σενάρια μεγάλου μήκους....

Περισσότερα Άρθρα από τον ίδιο Αρθρογράφο

Δημοσκόπηση

Ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα είναι:

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Δευτέρα, 14 Οκτ. 2019 - 01:26:34
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την Μαρία Νεφέλη Δούκα, ηθοποιό - χορεύτρια Top of Page