Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον Πάνο Χατζηγεωργιάδη, μουσικοσυνθέτη

Συνέντευξη με τον Πάνο Χατζηγεωργιάδη, μουσικοσυνθέτη

Panos-ChatzigeorgiadisΤΙ ΣΑΣ ΩΘΗΣΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ;

Καταρχάς κ. Σβανά σας ευχαριστώ για την φιλοξενία εδώ.
Η μουσική για εμένα εδώ και περίπου είκοσι χρόνια όπου ασχολούμαι, είναι ένα μέσο ψυχοθεραπείας καταρχάς και έπειτα μέσω έκφρασης ή και βιοπορισμού.

Θεωρώ πως όλοι οι πραγματικοί καλλιτέχνες κάνουν τέχνη πρωτίστως για τον εαυτό τους και μετά για τους άλλους. Το ιδανικότερο είναι οτι κάνεις να βρίσκει και την ανάλογη ανταπόκριση απο τον κόσμο, όμως θεωρώ πως άσχετα απο την απήχηση των όσων κάνεις, η τέχνη αποτελεί και αποστολή για ορισμένους και αργά ή γρήγορα εκδηλώνεται αυτή σου η τάση, θα τολμούσα να πώ πως δεν ασχολούμαστε εμείς με την μουσική, αλλά η μουσική με εμάς.

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΑΣ, ΤΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ;

Η μουσική με την οποία ασχολούμαι την τελευταία τουλάχιστον πενταετία ανήκει στον χώρο της ορχηστρικής/κλασσικής (οχι απαραίτητα με την αυστηρή φόρμα της κλασσικής μουσικής) και των soundtracks. Αυστηρά χωρίς στίχους, δημιουργεί ή τουλάχιστον το προσπαθεί, τις ατμόσφαιρες εκείνες οι οποίες θα "ντύσουν" την εικόνα. Η μουσική ούτως ή άλλως επενδύει την ζωή, φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς την μουσική και χωρίς τον ήχο, θα επρόκειτο για πραγματικό εφιάλτη κρίνωντας εκ του αποτελέσματος. Το μήνυμα της μουσικής μου, είναι αυτό που συχνά αναφέρω, ο "ήχος της ψυχής μου" αντιμέτωπος με την εικόνα. Ποικίλει απο project σε project αλλά η βασική αρχή στο να δουλέψω επάνω σε μία σύνθεση, είναι οτι προανέφερα. Η εντύπωση που μου αφήνει ένα κείμενο ή μία εικόνα με την οποία προσπαθώ να συνοδοιπορίσω και να καταλήξω σε ένα τρίτο αποτέλεσμα. Γενικώς αποφεύγω να επιβάλλω στον θεατή την άποψη μου και να τον υποβάλλω έτσι σε συγκεκριμένη διάθεση. Αφήνω πάντα εκείνη/ον να επιλέξει την διάθεση του απέναντι στο σύνολο του έργου το οποίο αποτελείται απο την εικόνα και τον ήχο.

ΓΡΑΦΕΤΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ;

Γραφω μουσική για οτιδήποτε μιλά στην ψυχή μου. Ναι έχω κάνει δουλειές τόσο για το θέατρο όσο και για τον κινηματογράφο βασικά στο εξωτερικό, αλλά μπορώ να συνθέσω μουσική σχεδόν για τα πάντα, απο ένα όμορφο πίνακα ή ένα πορτραίτο και μία παλιά φωτογραφία ως και για ένα όμορφο τοπίο που παρατηρώ έξω στην φύση. Τα πάντα μπορούν σχεδόν να μετασχηματιστούν σε μουσική.

ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ; ΕΧΕΤΕ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ;

Για την ώρα δεν ασχολούμαι με εμφανίσεις, το είδος με το οποίο συνθέτω είναι απο μονο του αρκετά περιοριστικό σε σχέση με αυτό. Αυτή την στιγμή γράφω την μουσική για δύο παραγωγές του εξωτερικού στις Η.Π.Α. και την Αγγλία, ένα ντοκυμανταίρ αναφορικά με τον Β ΠΠ και μία ταινία μικρού μήκους. Επίσης σε σχέση με την Ελλάδα έχω ήδη συνθέσει την μουσική για θεατρική παράσταση σε συνεργασία με πολύ γνωστό ήθοποιό και θεατράνθρωπο, παράσταση η οποία Θεού θέλοντος θα ανέβει εκεί γύρω στο φθινόπωρο. Γενικώς υπάρχουν αρκετές προτάσεις, πράγμα που είναι παρήγορο στην Ελλάδα της κρίσης, τα πάντα εξάλλου είναι διαχειρίσιμα ακόμα και τα πλέον αρνητικά στην ζωή. Σημασία έχει πως βλέπεις το κάθε τι.

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΩΣ ΜΕΣΟ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ ΤΕΧΝΗΣ; ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΌΤΙ ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ;

΄Όπως σας προανέφερα, ορισμένα πράγματα δεν τα επιλέγεις αλλά εκ του αποτελέσματος αυτά σε επιλέγουν. Για εμένα η μουσική υπήρξε απο πολύ νωρίς ένας τρόπος προκειμένου να διαχειριστώ οτι μου συνέβαινε αλλά και να εκφράσω την άποψη μου για οτι γίνεται γύρω αργότερα. Ασχολούμαι επίσης και με την λογοτεχνία και ειδικότερα την ποίηση αλλά θα έλεγα πως ενώ η ποίηση με βοήθησε να εκφράσω οτι ένιωθα σε συγκεκριμένη φάση της ζωής μου καλύτερα απο την μουσική, το μόνο σίγουρο δεν έχει την δύναμη της τελευταίας, υπό την έννοια πως η μουσική διαθέτει έναν κοσμοπολίτικο χαρακτήρα ούσα προσβάσιμη στον κάθε έναν χωρίς να δρά περιοριστικά όπως ο λόγος και οι λέξεις. Αυτός είναι πιστεύω και το βασικό πλεονέκτημα με το οποίο η μουσική υπερτερεί σε σχέση με κάποιες άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες μορφές τέχνης.

ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΚΟΥΩ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ. ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ;

Θα έλεγα πως η μουσική είναι δύο. Η καλή και η κακή. Δεν έχω κανένα ζήτημα με κανένα είδος μουσικής, εφόσον αυτή μιλά στις ψυχές κάποιων είμαι εντάξει με αυτό. Απεχθάνομαι όμως τον μιμητισμό και το να ακολουθείς το ρεύμα, συνήθως χωρίς να έχεις ιδέα απο οτιδήποτε άλλο.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΕΣΑΣ;

Παλιότερα ήταν απλά μέσω έκφρασης και αυτό που προείπα μορφή ψυχοθεραπείας. Σήμερα έχοντας αναθεωρήσει πάρα πολλά πράγματα στην ζωή, πιστεύω ακράδαντα στην τέχνη την "εκ του κόσμου, διά τον κόσμον". Ο καλλιτέχνης και ιδιαίτερα ο μουσικός, έχει την δυνατότητα να συλλέξει το τι γίνεται γύρω, να το περάσει απο τα δικά του προσωπικά φίλτρα και να το αποδώσει στους άλλους έναν - έναν ξεχωριστά, αλλά και στην κοινωνία ολόκληρη, ως κάτι άλλο. Ας φροντίσουμε αυτό το "κάτι άλλο", ο άλλος δρόμος, να είναι προς το θετικό και οχι πρός την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτή είναι και η βασική ευθύνη των καλλιτεχνών και των πνευματικών ανθρώπων γενικότερα αν και τις περισσότερες φορές ουδεμία σχέση έχει κάποιος καλλιτέχνης με το πνεύμα δυστυχώς.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΑΤΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΕΙ;

Πολύ καλό το ερώτημα, δύσκολο και εφιάλτης για έναν άνθρωπο που ασχολείται με τον ήχο που μας περιβάλλει. Για να είμαι ειλικρηνής, δεν μπορώ να φανταστώ το κόσμο μας χωρίς τον ήχο έστω και αν αυτός είναι ο πλέον ενοχλητικός, έτσι αν έπρεπε να μιλήσω σε κάποιον που έχει προβλήματα ακοής για το τι είναι η μουσική, θα προτιμούσα σεβόμενος το πρόβλημα του να σιωπήσω. Εξάλλου ως γνωστόν οι παύσεις στο πεντάγραμμο λένε πολύ περισσότερα απο την υπόλοιπη σύνθεση ενός μουσικού έργου. Αν όλα τα άλλα αποτελούν τον κόσμο, η μουσική είναι σίγουρα απο μόνη της ένας ακόμα κόσμος.

η σελίδα της μουσικής μου από την εταιρία στην Νέα Υόρκη η οποία με εκπροσωπεί ανάμεσα σε άλλες στις Η.Π.Α.

http://www.fliktrax.com

Πάνος Χατζηγεωργιάδης
Μουσικοσυνθέτης, Member of Performing Rights Society/London/UK
Λογοτέχνης και Δημοσιογράφος

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Παναγιώτης Χατζηγεωργιάδης, είναι μέλος της ένωσης πνευματικών δημιουργών Αγγλίας, λογοτέχνης και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στα 1976 στην Αθήνα και έπειτα από το πέρας των εγκυκλίων σπουδών του, σπούδασε οικονομικά και ψυχολογία σε πανεπιστήμια της Αγγλίας, από τις αρχές του 2000 όμως ασχολήθηκε με την παραγωγή μουσικής.

Ως λογοτέχνης έχει ήδη διακριθεί επί σειρά ετών στους δελφικούς αγώνες ποίησης που διοργανώνονται από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, αλλά και έχει αποσπάσει πολλά πρώτα και δεύτερα βραβεία από άλλους ποιητικούς διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται στην χώρα,ενώ ως μουσικοσυνθέτης έχει διεθνή παρουσία σε χώρες της Ευρώπης,αλλά και διακρίσεις σε βραβεία της μουσικής βιομηχανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Εδώ και αρκετά χρόνια, δημοσιογραφεί επάνω σε ζητήματα που αφορούν την τέχνη, τον πνευματικό κόσμο και τα όποια προβλήματα του, ενώ ασχολείται ενεργά με την πολιτική, υπήρξε υποψήφιος βουλευτής και ευρωβουλευτής και γενικότερα ενεργός πολίτης, μιάς και θεωρεί πως η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι μόνον δικαίωμα μα και καθήκον σε καιρούς χαλεπούς ιδιαίτερα για τους ανθρώπους του πνεύματος.

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Κλεοπάτρα Σβανά

Κλεοπάτρα Σβανά

Η Κλεοπάτρα Σβανά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976, σπούδασε σκηνοθεσία στη σχολή Κ.Ε.Α. και εργάστηκε για το θέατρο τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Γράφει θεατρικά έργα εκ των οποίων 2 έχουν τιμηθεί με το 3ο βραβείο. Έχει κάνει δύο ταινίες μικρού μήκους. Προτιμά να σκηνοθετεί θέατρο και να γράφει σενάρια μεγάλου μήκους....

Περισσότερα Άρθρα από τον ίδιο Αρθρογράφο

Δημοσκόπηση

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών;

 
Σάββατο, 24 Αυγ. 2019 - 18:43:55
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον Πάνο Χατζηγεωργιάδη, μουσικοσυνθέτη Top of Page