ερμηνεύει και σκηνοθετεί την παράσταση «ΜΕΦΙΣΤΟ» που μετά από δυο πολύ επιτυχημένες σεζόν θα παρουσιάζεται από το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός, κάθε Σάββατο και Κυριακή, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Τρίτος χρόνος επιτυχίας για το «ΜΕΦΙΣΤΟ», μιλήστε μας για το έργο και συστήστε μας τον κεντρικό ήρωα τον Χέντρικ Χέφγκεν.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η συνεχόμενη επιτυχία της παράστασης ΜΕΦΙΣΤΟ του Κλάους Μανν, καθώς μιλάμε για ένα διαμάντι της παγκόσμιας λογοτεχνίας που κατέγραψε ολόκληρη την σκοτεινή και εφιαλτική περίοδο του τρίτου Ράιχ μέσα από τη ζωή του φιλόδοξου ηθοποιού Χέντρικ Χέφγκεν.
Ο ήρωας γίνεται το σύμβολο ενός ολόκληρου αναληθούς και ανήθικου καθεστώτος, διασκεδάζοντας δολοφόνους. Ένας γελωτοποιός της εξουσίας, που ξεπουλάει τα ιδανικά και τις αξίες του, προκειμένου να επιβιώσει. Οι συνέπειες θα είναι δραματικές.
Το έργο εκτός από την Ελλάδα παρουσιάστηκε και στην Αγγλία, στο Etcetera Theatre του Λονδίνου. Μιλήστε μας για αυτήν σας την εμπειρία. Πως υποδέχτηκε το Αγγλικό κοινό την παράσταση;
Δεν είναι η πρώτη φορά που παράσταση μου παρουσιάζεται στο Λονδίνο. Αυτή τη φορά στo Etchetera Theater μέσα στη καρδιά του Λονδίνου στη θρυλική περιοχή Camden town , η εμπειρία ήταν μοναδική και συγκλονιστική. Η παράσταση αγκαλιάστηκε από Έλληνες και Άγγλους . Σχόλια συγκινητικά. Συγκλονιστικά. Λόγια που δυναμώνουν και ενισχύουν το κίνητρο της δημιουργίας.
Βλέπετε στην εποχή μας ανθρώπους σαν τον Χέντρικ Χέφγκεν να κυκλοφορούν ανάμεσα μας;
Δυστυχώς οι άνθρωποι ξεχνούν και η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ο Χέντρικ Χέφγκεν είναι το χαρακτηριστικό δείγμα της φιλοδοξίας και απληστίας. Ανικανοποίητος και αχάριστος προδίδει τους πάντες και τα πάντα, προκειμένου να πέτυχει τους μικροπρεπής σκοπούς του, ώστε να καθιερωθεί κοινωνικά και επαγγελματικά, ξεχνώντας και αγνοώντας τους κινδύνους και τις δεσμεύσεις που καραδοκούν.
Το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν ηγεσίες που εξευτελίζουν και χειραγωγούν την ανθρώπινη υπόσταση σας τρομάζει; Πιστεύετε ότι η ιστορία με άλλη μορφή επαναλαμβάνεται;
Με τρομάζουν αφάνταστα και με προβληματίζουν. Ζούμε συνοριακά. Υπάρχει διαστρέβλωση των γεγονότων και της ενημέρωσης. Δοκιμάζονται φόρμες ζωής κάθε δεκαετία που προφανώς σχεδιάζονται εκ των προτέρων. Είμαστε φοβάμαι πειραματόζωα. Για να μην αντιδρούν οι άνθρωποι, δημιουργείται σύγχυση και ασάφεια δεδομένων, ώστε να υπάρχει φόβος και ανασφάλεια. Αυτή είναι η πιο ανήθικη, απάνθρωπη και επικίνδυνη χειραγώγηση κατά της ανθρωπότητας.
Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στο να ενσαρκώνεται ένα τέτοιο ήρωα; Πιστεύετε ότι υπήρξε θύμα ή θύτης;
Για μένα είναι κόντρα ρόλος. Έξω από τα πιστεύω , τα ιδανικά, τις αξίες και τις πεποιθήσεις μου. Όσο για τον ήρωα που ενσαρκώνω πιστεύω ακράδαντα ότι υπήρξε συνένοχος.
Λεπτομέρειες για την παράσταση πατήστε ΕΔΩ
