Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΚοινωνιολογικά

Κοινωνιολογικά

Ένα μουσείο για το ανθρώπινο μυαλό

mouseio-myalo-900Γράφει η Ιωάννα Μπαλάφα, Κοινωνιολόγος. Τις τελευταίες δεκαετίες, ολοένα και αυξάνονται οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις ως προς τα προγράμματα ψυχιατρικής υποστήριξης, κυρίως εντός Ευρώπης.

Διαβάστε περισσότερα: Ένα μουσείο για το ανθρώπινο μυαλό

Η τελευταία μαύρη γάτα

teleftea-mavri-gata-800Γράφει η Ιωάννα Μπαλάφα, Κοινωνιολόγος. «Σας τα λέω όλα αυτά γιατί εδώ στο νησί μας, όπως κι αλλού, οι γάτες ξεχνάνε, οι άνθρωποι ξεχνάνε και η τρέλα δεν θέλει πολύ να φουντώσει πάλι φτου ξανά κι απ’ την αρχή».

Διαβάστε περισσότερα: Η τελευταία μαύρη γάτα

Ταξίδια μέσα από τις λέξεις

taksidia-lexeis-800-800Γράφει η Ιωάννα Μπαλάφα, Κοινωνιολόγος. Μέσα από τις σελίδες των λογοτεχνικών βιβλίων έχουμε ταξιδέψει ιστορικά σε όλες τις εποχές, σε κόσμους πραγματικούς και φανταστικούς.

Διαβάστε περισσότερα: Ταξίδια μέσα από τις λέξεις

Όταν γίνεσαι αόρατος

otan-ginese-aoratos-800Γράφει η Ιωάννα Μπαλάφα, Κοινωνιολόγος.  Πόσες φορές οι άνθρωποι νιώθουμε αόρατοι; Ότι δεν μας ακούν, δεν μας καταλαβαίνουν, δεν μας νιώθουν; Ότι γινόμαστε αόρατοι για τους φίλους, την οικογένεια, τον κοινωνικό περίγυρο, αόρατοι για μια ολόκληρη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα: Όταν γίνεσαι αόρατος

Η υπενθύμιση της θνητότητας

ypentimisi-thnitotitasΓράφει η Ιωάννα Μπαλάφα, Κοινωνιολόγος. Πώς θα ήταν αν τα πιο αληθινά μας λόγια, οι πιο ειλικρινείς μας σκέψεις και συναισθήματα ειπώνονταν στους πιο αγαπημένους μας ανθρώπους μέσω ηχογραφημένων συνεντεύξεων οι οποίες θα αποτελούσαν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές σε μια λαογραφική παγκόσμια βιβλιοθήκη; Συνεντεύξεις με σκοπό την υπενθύμιση της θνητότητάς μας και του πόνου του ανείπωτου.

Διαβάστε περισσότερα: Η υπενθύμιση της θνητότητας

Ο άνθρωπος και η αναμέτρηση των δυνάμεων

saramagkou-800Γράφει η Ιωάννα Μπαλάφα, Κοινωνιολόγος. Ο Ζοζέ Σαραμάγκου (Jose Saramago), συγγραφέας τουλάχιστον τριάντα βιβλίων,

Διαβάστε περισσότερα: Ο άνθρωπος και η αναμέτρηση των δυνάμεων

Δωρητές φωνών

dorites-fononΓράφει η Ιωάννα Μπαλάφα, Κοινωνιολόγος. Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει την ηλεκτρονική/εικονική φωνή του Stephen Hawking. Η ίδια φωνή μέσω της σχετικής εφαρμογής, χρησιμοποιείται από χιλιάδες ανθρώπους με ανάλογες νευρολογικές παθήσεις ανά τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα: Δωρητές φωνών

Μουσική, μνήμη, άνοια

mousiki-mnimi-anoia-800Γράφει η Ιωάννα Μπαλάφα Κοινωνιολόγος. Μπορεί ένα i-pod να αλλάξει τις ζωές ηλικιωμένων ανθρώπων που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και άνοια;. Το ντοκιμαντέρ «Alive Inside: A Story of Music & Memory», αποδεικνύει ότι μπορεί. Περιγράφει την ιστορία του κοινωνικού λειτουργού Dan Kohen, ο οποίος εισήγαγε τη μουσικοθεραπεία σε οίκους ευγηρίας στην Αμερική, ώστε να υποστηρίξει τους πάσχοντες.

Διαβάστε περισσότερα: Μουσική, μνήμη, άνοια

Αυτόχειρες

aftoxeiresΓράφει η Ιωάννα Μπαλάφα, Κοινωνιολόγος. Με αφορμή το ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό αυτοκτονιών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, πρωτίστως λόγω διαφόρων μορφών καταθλίψεων, σχιζοφρενικών ψυχώσεων και ψυχικών παθήσεων και ακολούθως εξαιτίας ανυπέρβλητων οικονομικών χρεών πάρα πολλών πολιτών (τον τρίτο πλέον λόγο σε σειρά), θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα, το κοινωνικό αυτό φαινόμενο, τις κοινωνικές του αιτίες καθώς και τις κοινωνικές του προεκτάσεις, στηριζόμενοι στο κλασσικό έργο του Emile Durkheim «Οι κοινωνικές αιτίες της αυτοκτονίας», το οποίο αποτέλεσε σταθμό στην πορεία της ιστορίας της κοινωνικής σκέψης.

Διαβάστε περισσότερα: Αυτόχειρες

No more sex?

No-more-sexΓράφει η Ιωάννα Μπαλάφα, Κοινωνιολόγος.  Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και επίσης πολλοί άνθρωποι αρνούνται να ενταχθούν σε οποιαδήποτε ταμπέλα ή ομάδα που καθορίζει τις προσωπικές και σεξουαλικές τους επιλογές. Η κάθε λέξη που χρησιμοποιείται, είναι απλώς ένα εργαλείο βοήθειας στην διαδικασία του αυτοπροσδιορισμού.

Διαβάστε περισσότερα: No more sex?

Ανθρώπινο ρατσιστικό σκοτάδι

anthropino-ratsistiko-skotadiΓράφει η Ιωάννα Μπαλάφα, Κοινωνιολόγος. Αυτό το αριστουργηματικό βιβλίο γυρνά συνεχώς στο μυαλό μου εδώ και λίγο καιρό. Όσοι το έχουν διαβάσει μάλλον θα καταλάβουν γιατί. Οι υπόλοιποι ας το διαβάσουν. ''Σήμερα κηδεύεται ένας συγγραφέας''. Με αυτήν την φράση ξεκινά το μυθιστόρημα ''Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων'' του Γαλλοαλγερινού Ζαν-Μισέλ Γκενασιά.

Διαβάστε περισσότερα: Ανθρώπινο ρατσιστικό σκοτάδι

Φίλοι χαμένοι στα like και στα share

add-as-friend-900Γράφει η Ιωάννα Μπαλάφα, Κοινωνιολόγος. Το facebook κι εμείς. Φτιάξαμε λογαριασμούς και προφίλ, ο καθένας για τους λόγους του. Κάποιοι για την προώθηση της δουλειάς τους, κάποιοι για την προώθηση των απωθημένων τους, κάποιοι επειδή όλοι έχουν, άλλοι για να πολεμήσουν την μοναξιά τους και κάποιοι άλλοι για την στοχευμένη ενημέρωση που μπορεί να προσφέρει. Μην μπούμε στη διαδικασία ανάλυσης της επαναστατικότητας του facebook.

Διαβάστε περισσότερα: Φίλοι χαμένοι στα like και στα share

Ποια παιδιά;

poia-paidiaΓράφει η Ιωάννα Μπαλάφα, Κοινωνιολόγος. Το θέμα είναι ανεξάντλητο, δεν υπάρχουν σωστές και λάθος απόψεις. Υπό κοινωνιολογική, ψυχολογική ή απλά ανθρώπινη ματιά, ερωτήματα όπως: η ζωή είναι καλύτερη με ή χωρίς παιδιά, γνωρίζεις άραγε την πραγματική αγάπη αν δεν κάνεις παιδιά και αντίστροφα, το να μεγαλώνεις παιδιά έχει μόνο δυσκολίες, είναι τουλάχιστον διφορούμενα.

Διαβάστε περισσότερα: Ποια παιδιά;

Το νόημα των ανθρώπινων δικτύων

to-noimat-ton-anthropinon-diktionτης Ιωάννας Μπαλάφα, Κοινωνιολόγος. Τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν ένα σύνολο αλληλεπιδράσεων και διαπροσωπικών σχέσεων αλλά και

Διαβάστε περισσότερα: Το νόημα των ανθρώπινων δικτύων

Τί μας είπε ο Καμύ

ti mas eipe o kamyτης Ιωάννας Μπαλάφα, Κοινωνιολόγος.  Στις 10 Δεκεμβρίου 1957, ο Αλμπέρ Καμύ, εκφωνεί στο δημαρχείο της Στοκχόλμης ομιλία στο τέλος του συμποσίου της τελετής των βραβείων Νόμπελ. Έχοντας μόλις παραλάβει το βραβείο Νόμπελ, καταθέτει μπροστά στο κοινό, τις ιδέες του για τη σημασία του προσωπικού του έργου το οποίο αποσκοπεί στη υπηρέτηση της αλήθειας και της ελευθερίας.

Διαβάστε περισσότερα: Τί μας είπε ο Καμύ

Ένας μάγος από την Ιαπωνία

enas-magos-apo-tin-iaponiaτης Ιωάννα Μπαλάφα.  Αν κάποιος θέλει να μετατρέψει τη λογοτεχνική του ανάγνωση σε ένα ταξίδι ανάμεσα στον πνευματικό και υλικό κόσμο, φλερτάροντας με πραγματικά και παράλληλα σύμπαντα δεν έχει παρά να αφιερώσει μέρος του αναγνωστικού του χρόνου στον εξαιρετικό συγγραφέα Χαρούκι Μουρακάμι.

Διαβάστε περισσότερα: Ένας μάγος από την Ιαπωνία

Σκοτώνεται η φαντασία;

skotonete h fantasiaΜε αφορμή το τελευταίο νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο και την Παιδεία αξίζει να σταθούμε στην κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων όπου για άλλη μια φορά ο χώρος της Παιδείας μετατρέπεται σε πεδίο μάχης αλλά και δυναμικής διεκδίκησης.

Διαβάστε περισσότερα: Σκοτώνεται η φαντασία;

Το μάθημα των τροχαίων εγκλημάτων

to mathima ton troxeon egklimatonΤα τροχαία ατυχήματα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας μας εδώ και χρόνια. Το 2009, πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η πρώτη Παγκόσμια Σύνοδος Υπουργών για την Οδική Ασφάλεια όπου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Νέων για την Οδική Ασφάλεια έκανε λόγο για 1,3 εκατομμύρια νέους και 50 εκατομμύρια ανθρώπων που αποτελούν θύματα και τραυματίες τροχαίων ατυχημάτων παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα: Το μάθημα των τροχαίων εγκλημάτων

Πόσο εγκλεισμό αντέχουμε;

poso egkleismo antexoumeτης Ιωάννας Μπαλάφα. Ξεκινώντας μια αναδρομή στην ιστορία, από τις πρωτογενείς κοινωνίες έως τη σύγχρονη εποχή, διαπιστώνουμε ότι η βία, η επιθετικότητα και η τάση για καταστροφή, αποτελούν ίσως τις πιο πολύπλοκες και συνάμα σκοτεινές εκδηλώσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Διαβάστε περισσότερα: Πόσο εγκλεισμό αντέχουμε;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Απρίλιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Πέμπτη, 18 Απρ. 2019 - 15:20:12
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΚοινωνιολογικά Top of Page