Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΑνακοινώσεις"Ο "άγνωστος" ποιητής Νίκος Καζαντζάκης. «ΑΚΡΙΤΑΣ»: ένα άγραφο έπος."

"Ο "άγνωστος" ποιητής Νίκος Καζαντζάκης. «ΑΚΡΙΤΑΣ»: ένα άγραφο έπος."

eteria sigrafeonΔευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2017, 20:30, Ιανός, Σταδίου 24

«Ο Ακρίτας πνέει μέσα μου σα θερμός ανοιξιάτης άνεμος. Γλυκό, πικρό ανατρίχιασμα, κι είμαι βέβαιος ένα τέτοιο παιχνιδιάρικο, πικρότατο αποχαιρετισμό – τελευταία άνοιξη – θα ’νιωθε ο Σαιξπήρος λίγο πρι ν’ αρχίσει να γράφει την Τρικυμία. Όλους μου τους συντρόφους στο τελευταίο μου αυτό ταξίδι τους γνώριζα εσωτερικά, κι εδώ μαζεύω τα σκόρπια πρόσωπά τους. [...] Ένα από τους ήρωες του Ακρίτα Σας στέλνω σήμερα, τον Ποιητή. Έχω πάρει μεγάλη σειρά, και τους κοιτάζω κάθε μέρα και συλλογούμαι ανατριχιάζοντας τι αίμα έχουν να μου πιουν, όταν πάρω την απόφαση να τους ζωντανέψω. Θα ’θελα – άραγε θα μπορέσω; – ο ΑΚΡΙΤΑΣ να ’ναι πολύ διαφορετικός από την ΟΔΥΣΣΕΙΑ [sic]. Εδώ λέω ν’ ανέβω στο πιο αψηλό πάτωμα, πέρα από τη σαρκική πραματικότητα, εκεί όπου τα ζώα, τα δέντρα κι οι πηγές και τα παραμύθια μιλούν σαν άνθρωποι, κι οι άνθρωποι περπατούν στους δρόμους ή πολεμούν στην έρημο σαν παραμύθια. Θα εξαφανίσω τον καιρό και τον τόπο, θα παίξω ελεύτερος από τα δεσμά της λογικής, θα χορέψω χωρίς πόδια. Βιάζουμαι ν’ αρχίσω, μα κρατιέμαι. Ξέρω πως ακόμα δεν είναι καιρός. Οι λέξες μου έχουν ακόμα πολύ βάρος, τα σπλάχνα μου είναι ακόμα γιομάτα αγαπημένη λάσπη. Πρέπει πρώτα το κεφάλι μου να γιομώσει από το πολύτιμο αέριο “ήλιο”, που ν’ ανεβαίνει χωρίς να παίρνει φωτιά».
[Στις 23 Ιουλίου 1939 ο Νίκος Καζαντζάκης, σε επιστολή του προς τον Πρεβελάκη, δηλώνει ευθαρσώς την επιθυμία να συγγράψει ένα νέο έπος, αφού έχει περάσει ένας χρόνος από την έκδοση της ΟΔΥΣΕΙΑΣ του.]
Ο "άγνωστος" ποιητής Νίκος Καζαντζάκης. «ΑΚΡΙΤΑΣ»: ένα άγραφο έπος

Στο πλαίσιο του έτους Καζαντζάκη, η Εταιρεία Συγγραφέων σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη και τον ΙΑΝΟ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα "Ο "άγνωστος" ποιητής Νίκος Καζαντζάκης. «ΑΚΡΙΤΑΣ»: ένα άγραφο έπος."
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Επιστημονικός Σύμβουλος των Εκδόσεων Καζαντζάκη Δρ Νίκος Μαθιουδάκης, συντονιστής ο συγγραφέας και πρώην Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρης Καλοκύρης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας.
Λίγα λόγια για την εκδήλωση:
Η εκδήλωση έρχεται να φωτίσει άγνωστες πτυχές του ποιητή Νίκου Καζαντζάκη, με ιδιαίτερη έμφαση σε αδημοσίευτες σημειώσεις για ένα άγραφο έπος με τον τίτλο «ΑΚΡΙΤΑΣ», μια βυζαντινή εποποιία – το «διδυμάρικο» ποίημα της «ΟΔΥΣΕΙΑΣ» – χρησιμοποιώντας την αλληγορική μέθοδο του Δάντη. Για τον Καζαντζάκη, ο «ΑΚΡΙΤΑΣ» αντιπροσώπευε τη σύγχρονη Ελλάδα. Ο ποιητής σκόπευε να συνθέσει το έπος, διατρέχοντας ολόκληρη την ελληνική ιστορία από το 1453 μέχρι τις ημέρες του, ως δείγμα ποιητικής μυθιστορίας που όμως, δυστυχώς, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Λίγα λόγια για την Εταιρεία Συγγραφέων:
Η Εταιρεία Συγγραφέων είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που συγκεντρώνει διακεκριμένα ονόματα της πνευματικής παραγωγής για πάνω από 35 χρόνια εμβληματικής παρουσίας. Με περισσότερα από 350 μέλη σήμερα, αποτελεί τον μείζονα φορέα ποιητών, πεζογράφων, δοκιμιογράφων, συγγραφέων βιβλίων για παιδιά, μεταφραστών, κριτικών και άλλων ανθρώπων του λόγου από την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ μέλη της είναι επίσης επιφανείς ξένοι συγγραφείς και νεοελληνιστές. Οι συγγραφείς της Εταιρείας έχουν πολλαπλώς αναγνωρισμένη παρουσία στα ελληνικά γράμματα, ενώ δραστηριοποιούνται σε οτιδήποτε έχει σχέση με τον χώρο του βιβλίου. Δεν υπάρχει πολιτιστικό γεγονός μείζονος σημασίας στην ελληνική επικράτεια ή μεγάλου ελληνικού ενδιαφέροντος στο εξωτερικό στο οποίο να μη συμμετέχουν, κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων.
Πρώτος επίτιμος πρόεδρός της ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης, ενώ στα εκλιπόντα μέλη της συγκαταλέγονται οι Μανόλης Αναγνωστάκης, Αλέξανδρος Αργυρίου, Γιάννης Βαρβέρης, Τάσος Δενέγρης, Νίκος Εγγονόπουλος, Παύλος Ζάννας, Νάσος Θεοφίλου, Νίκος Θέμελης, Μαρία Ιορδανίδου, Γιώργος Ιωάννου, Έκτωρ Κακναβάτος, Νίκολας Κάλας, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Νίκος Κάσδαγλης, Παναγιώτης Κονδύλης, Γιάννης Κοντός, Αλέξανδρος Κοτζιάς, Μένης Κουμανταρέας, Τάσος Λειβαδίτης, Βύρων Λεοντάρης, Δημήτρης Μαρωνίτης, Κώστας Μουρσελάς, Μάριος Πλωρίτης, Μίλτος Σαχτούρης, Αντώνης Σαμαράκης, Διδώ Σωτηρίου, Κώστας Ταχτσής, Δημήτρης Χατζής και πολλοί άλλοι...

[περισσότερα]
https://www.ianos.gr/events/o-agnostos-poiitis-nikos-kazantzakis-akritas-ena-agrafo-epos-ekd.html

Δημοσκόπηση

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών;

 
Τετάρτη, 17 Ιουλ. 2019 - 13:30:22
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΑνακοινώσεις"Ο "άγνωστος" ποιητής Νίκος Καζαντζάκης. «ΑΚΡΙΤΑΣ»: ένα άγραφο έπος." Top of Page