Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τους συντελεστές της ταινίας

Συνέντευξη με τους συντελεστές της ταινίας

fire-1“Θεσσαλονίκη 1917: η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη”

 Γρηγόρης Βαρδαρινός Σκηνοθέτης-Σενάριο:
Μετά από τόσους μήνες έρευνας, δεν παύουμε να συγκινούμαστε από το μέγεθος της καταστροφής, το βάρος της ιστορίας που φέρουν τα βήματά μας στους ίδιους δρόμους που πριν από 100 χρόνια φλέγονταν... Βλέπουμε πια με άλλο μάτι την πόλη μας, είτε ως κάτοικοι είτε ως επισκέπτες. Οι δρόμοι και οι γειτονιές όπου μεγαλώσαμε και ζήσαμε τόσα χρόνια, όπου ερωτευτήκαμε και παίξαμε, αποκτούν ένα ιστορικό βάθος και μια ομορφιά που δεν είχαμε εκτιμήσει μέχρι σήμερα.

Αναστασία Μπαρτζουλιάνου Έρευνα-Σενάριο:
Ψάχνοντας στα αρχεία για να διασταυρώσω την ιστορία για την Πυρκαγιά του 1917 συνειδητοποίησα πόσα λίγα γνώριζα για την ιστορία της Θεσσαλονίκης τον 20ο αιώνα. Η πυρκαγιά του 1917 ήταν ο καταλύτης για την διαμόρφωση της πόλης όπως την ξέρουμε σήμερα, σε πολλά επίπεδα. Όχι μόνο αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά, που είναι η προφανής συνισταμένη, αλλά και οικονομικά, κοινωνικά, ακόμη και εθνοτικά. Η έρευνά μας το επιβεβαίωσε και το μάθημα που έχουμε πάρει από αυτή την δουλειά είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ελπίζω πως το ντοκιμαντέρ θα ευχαριστήσει και τους γνώστες της ιστορίας της πόλης, και εκείνους που για πρώτη φορά θα ενημερωθούν γι' αυτήν την καθοριστική για τη Θεσσαλονίκη εποχή.

Φίλιππος Μανδηλαράς Συγγραφέας-Σενάριο:
Πριν καταπιαστώ με την έρευνα για την Πυρκαγιά του 1917 γνώριζα ελάχιστα πράγματα ως και τίποτα για αυτήν. Στην πορεία, πέραν του ανθρώπινου δράματος, ένιωσα πως η πυρκαγιά αυτή, όπως και κάθε καταστροφή, φέρει το σπέρμα της δημιουργίας. Κι ας ξαστοχούν ενίοτε οι ιθύνοντες, κι ας κυριαρχούν κάποιες φορές οι ανθρώπινες αδυναμίες. Η πυρκαγιά αυτή μπορεί να γίνει ένα πολύ επίκαιρο μάθημα για το πώς χτίζεις ξανά μια καινούργια ζωή μέσα από τις στάχτες.

Γιάννης Καράμπελας Μοντάζ-Γραφικά:
Εκατό χρόνια απο το καταστροφικό γεγονός της Μεγάλης Φωτιάς του 1917 και προσηλωμένοι στην ολοκλήρωση ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε την απαραίτητη ισορροπία που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα. Διαχειριζόμενοι το αρχειακό υλικό της περιόδου, φωτογραφικό και κινηματογραφικό,
αντικρίσαμε πίσω απο την παρεμβολή της φθοράς του οπτικού μέσου, πρόσωπα, βλέμματα, στιγμές παγωμένες στον χρόνο, φορτισμένες με την ένταση ενός παρόντος ρευστού και ασταθούς, μακρινού μα και τόσο γνώριμου. Η συνάντηση της μακροσκοπικής θέασης του ιστορικού γεγονότος με την ανθρώπινη κλίμακα των προσώπων, μας οδήγησε σε μια δημιουργική σύνθεση όπου εικόνα, ήχος, μουσική και ιστορικές μαρτυρίες έρχονται να γεφυρώσουν τα εκατό χρόνια που μας χωρίζουν απο μια πόλη αρκετά διαφορετική αλλα ταυτόχρονα γνώριμη και αναλλοίωτη.

Δήμητρα Σιδερίδου Μουσική Σύνθεση:
Η πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης του 1917 είναι ένα θέμα που έπρεπε από την αρχή να αντιμετωπιστεί με υπευθυνότητα για την ορθότητα των γεγονότων, ευαισθησία απέναντι στην απώλεια, προσοχή στην μετέπειτα πορεία της πόλης, και ορθή εκτίμηση του παρόντος. Όπως κάθε δημιουργία πρέπει να σέβεται την ιστορία, τις αξίες και τη φιλοσοφία του θέματος που πραγματεύεται, δημιουργώντας το 2017, προσπάθησα να αποτυπώσω ηχοχρωματικά και ενορχηστρωτικά το πολυπολιτισμικό προφίλ της Θεσσαλονίκης του 1917, μην λησμονώντας όμως τα μέσα και τις τεχνικές της εποχή μας, τα ερεθίσματα και την αξία που μπορεί να δώσει η μοναδική αυτή πόλη 100 χρόνια μετα.

Δημήτρης Τσιλινίκος Αφήγηση:
Η πυρκαγιά του 1917 κατέστρεψε το κέντρο της Θεσσαλονίκης μας αφήνοντας άστεγους τους κατοίκους της μεσα σε μία νύχτα.
Ωστόσο, η πόλη μας όρθωσε ξανά το ανάστημά της με αξιοθαύμαστο τρόπο.
Ο σχεδιασμός του Εμπράρ της έδωσε νέα πνοή και προοπτική για ένα ευοίωνο μέλλον, κρατώντας αφενός την ισορροπία ανάμεσα στο πολυποίκιλο παρελθόν, αφετέρου αναπλάθοντας την τραυματισμένη εικόνα της.

Δημοσκόπηση

Είναι έμφυτη η ανθρώπινη επιθετικότητα;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Νοέμβριος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Σάββατο, 18 Νοεμ. 2017 - 10:34:53
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τους συντελεστές της ταινίας Top of Page